Strona główna Styl życia Od kuchni Jakie garnki są najzdrowsze? Zobacz bezpieczne garnki na rynku!

Jakie garnki są najzdrowsze? Zobacz bezpieczne garnki na rynku!

1

Od wielu lat panuje trend na zdrowe i bezpieczne odżywianie się. Wiadomo bowiem, że to właśnie chemia wywołuje takie choroby jak np. Alzheimera czy różnego typu nowotwory. Odpowiedzialne za to metale ciężkie, ale również szkodliwe kwasy również mogą przedostawać się do jedzenia i to w Twojej kuchni, podczas samego gotowania. Jak to możliwe?

Od wielu lat panuje trend na zdrowe i bezpieczne odżywianie się. Wiadomo bowiem, że to właśnie chemia wywołuje takie choroby jak np. Alzheimera czy różnego typu nowotwory. Odpowiedzialne za to metale ciężkie, ale również szkodliwe kwasy również mogą przedostawać się do jedzenia i to w Twojej kuchni, podczas samego gotowania. Jak to możliwe? Winowajcą są garnki, które wykonane z niewłaściwych materiałów, mogą mieć szkodliwy wpływ na Twoje zdrowie. Dlatego przy zakupie garnków, warto kierować się nie tylko ich wyglądem, pojemnością, czy funkcjonalnością, ale również ich wpływem na nasze zdrowie. Jakie garnki są więc najzdrowsze?

Zdrowe garnki do gotowania – na co zwrócić uwagę?

Zastanawiasz się, z jakiego materiału powinny być wykonane garnki, by mieć absolutną pewność, że gotowanie w nich jest bezpieczne i zdrowe? Na to pytanie odpowie Pani Paulina ze sklepu internetowego z dodatkami do domu Amart.pl „Materiał, z którego wykonany jest garnek to bardzo istotny element.  Wystarczy, że kupisz garnki niższej jakości, których cienka warstwa szybko będzie ulegać deformacji i porysowaniu, by szkodliwe metale i związki uwalniały się podczas wyższych temperatur i trafiały do jedzenia”.

Co z tego więc, że posiadasz garnki ze stali nierdzewnej, jeśli wraz z zupą, gotowanymi ziemniakami albo smażoną rybą serwujesz domownikom na stół również ciężkie metale? By tego uniknąć, zwróć uwagę na kilka elementów, które cechują zdrowe i bezpieczne podczas gotowania garnki, przede wszystkim na:

  • atest Państwowego Zakładu Higieny (PZH),
  • grube dno, odporne na uszkodzenia,
  • brak ołowiu, niskiej jakości teflonu czy kadmu.

Zdrowe garnki też:

  • nie powinny wchodzić w żadne reakcje z gotowaną żywnością,
  • oraz muszą być odporne na bardzo wysokie temperatury.

Dlatego warto wiedzieć z jakich materiałów wybierać garnki, by eliminować tego typu wady i problemy.

Garnki emaliowane – zapewnią Ci zdrowe gotowanie czy wręcz przeciwnie?

Z pewnością Twoja babcia do dziś wyciąga wielki emaliowany garnek, by ugotować świąteczny bigos czy rewelacyjny barszczyk do uszek. Garnki emaliowane tak popularne jeszcze dwie, trzy dekady temu, na krótko zaczęły znikać z nowoczesnych kuchni na rzecz garnków ze stali nierdzewnej. Słusznie? Niekoniecznie. To właśnie przecież powłoka emaliowana jest jedną z bezpieczniejszych podczas gotowania. Dlaczego?

  • Nie wchodzi bowiem w reakcje z żywnością,
  • jest odporna na wysokie temperatury,
  • nie zmienia smaku nawet kwaśnych potraw,
  • dodatkowo chroni potrawy przed przenikaniem szkodliwych metali i związków.

Garnki emaliowane są jednak zdrowe i bezpieczne, pod warunkiem, że nie są uszkodzone. Emaliowana jest bowiem tylko ich powłoka. Cały garnek wykonany jest natomiast z blachy stalowej. Jeśli emalia zostanie uszkodzona, np. ostrym narzędziem, to do gotowanego jedzenia będą przedostawać się już niebezpieczne związki.

Korzystaj więc z drewnianych i plastikowych akcesoriów, by nie uszkodzić powłoki, a zapewnisz sobie naprawdę wysokiej jakości narzędzia do gotowania.

Garnki emaliowane są bowiem bardzo bezpieczne z kilku względów:

  • nie wchodzą w reakcje z żywnością,
  • nawet przy wysokiej temperaturze nie uwalniają się żadne szkodliwe związki, dlatego garnki emaliowane są idealne dla seniorów, dzieci i alergików,
  • emalia jest również odporna na rdzewienie i nadmierne ścieranie się.

Garnki emaliowane są więc odporne, trwałe i bardzo zdrowe. Musisz tylko pamiętać, by podczas gotowania, nie uszkodzić powłoki emaliowanej. Takich uszkodzonych garnków od razu pozbądź się ze swojej kuchni, jeśli zależy Ci na zdrowiu Twoim i Twoich domowników.

Na ile są zdrowe garnki ze stali nierdzewnej?

Bez wątpienia są trwałe, odporne i wytrzymałe. Nawet po wielu latach użytkowania będziesz cieszyć się ich nienagannym wyglądem i właściwymi parametrami. Nawet jeśli zamieszasz w nich zwykłą metalową łyżką czy szybko złapiesz za ostry widelec – nie zniszczysz ich powłoki. Garnki ze stali nierdzewnej są więc odporne na uszkodzenia mechaniczne i dlatego są najbardziej popularnymi garnkami w kuchni. Zastanawiasz się, czy przygotowanie potraw w takich garnkach również jest zdrowe?

 

Przede wszystkim należy pamiętać, że garnki ze stali nierdzewnej zawierają w swoim składzie nikiel i chrom. Jeśli na dnie garnka istnieje zapis 18/10, to oznacza, że stal nierdzewna zawiera 18 % chromu i 10% niklu. Niektóre garnki posiadają też zapis 18/0, co oznacza, że nikiel został całkowicie wyeliminowany. Taki wariant jest dość drogi i stosuje się go najczęściej tylko na zewnętrznej warstwie dna garnka. Drobiny niklu zawsze przedostają się do gotowanego jedzenia. Dlatego garnki ze stali nierdzewnej nie są właściwe dla osób uczulonych na tego typu pierwiastki.

Jeśli i w Twojej kuchni królują garnki ze stali nierdzewnej, bo nikt w Twoim domu nie jest uczulony ani na chrom ani na nikiel, to musisz jeszcze pamiętać o kilku zasadach przyrządzania potraw:

  • garnki ze stali nierdzewnej wchodzą w reakcje z gotowanymi potrawami – dlatego tego typu garnki nie nadają się do przechowywania posiłków. Ugotowaną zupę czy pieczeń przełóż więc do szklanego naczynia, jeśli nie chcesz by na drugi czy trzeci dzień potrawy miały metaliczny posmak,
  • kwaśne potrawy zwiększają ryzyko przedostawania się niklu do potraw. Dlatego jeśli szczególnie lubisz kapuśniak, bigos, czy żur, to spraw sobie również garnki emaliowane,
  • gotując w garnkach ze stali nierdzewnej, dodawaj sól tylko i wyłącznie do wrzątku. W zimnej wodzie bowiem sód z soli wchodzi w reakcje ze stalą, tworząc na dnie garnka białą powłokę.

Garnki nieprzywierające

Wielu ekspertów przestrzega przed wykorzystywaniem w kuchni garnków aluminiowych. Wiadomo bowiem, że niskiej jakości garnki aluminiowe nieanodowane są bardzo niebezpieczne podczas gotowania. Przy wysokich temperaturach aluminium przedostaje się do żywności, powodując wiele groźnych chorób, między innymi Alzheimera. To jednak nie oznacza, że wszystkie garnki aluminiowe wprowadzą do Twojej kuchni szkodliwe związki. Dość popularne garnki z powłoką nieprzywierającą również wykonane są z aluminium, ale ich użycie w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na Twój organizm pod warunkiem, że aluminium:

  • jest anodowane,
  • oraz pokryte specjalną powłoką, dzięki której żywność nie ma żadnej styczności z aluminium.

Specjalna powłoka nie tylko chroni przed kontaktem z aluminium, ale zapobiega przywieraniu smażonych produktów do dna naczynia. Dzięki temu świetne właściwości aluminium można nadal i to bezpiecznie wykorzystywać w kuchni. Powszechnie bowiem wiadomo, że aluminium to lekki materiał, dobrze przewodzący ciepło. Szybko w nim zagotujesz wodę czy odgrzejesz zupę. Garnki nieprzywierające są więc w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia, ale podobnie jak garnki emaliowane, wymagają delikatnego traktowania. Nie używaj więc ostrych narzędzi, by nie zarysować powłoki ochronnej, w innym przypadku za każdym razem na stół podasz potrawy z dodatkiem szkodliwego aluminium.

Brytfanny do pieczenia  – jak zdrowo w nich przyrządzać potrawy?

Brytfanny to niezwykle pragmatyczne rozwiązanie w każdej kuchni. Przyrządzisz w nich soczystą pieczeń, udusisz warzywa albo zaserwujesz pyszną zapiekankę z ziemniaków i cukinii. Brytfanny idealne są do pieczenia w piekarniku ale również do gotowania na kuchence gazowej albo indukcyjnej. Na co zwrócić uwagę, by gotowanie i pieczenie w brytfannie było zdrowe i bezpieczne dla całej Twojej rodziny? Tradycyjnie, ważny jest materiał, z którego wykonana jest brytfanna. Na rynku znajdziesz brytfanny między innymi

  • ceramiczne,
  • ze szkła żaroodpornego,
  • czy emaliowane.

Świetnym wyborem są np. brytfanny aluminiowe anodowane z powłoką nieprzywierającą. Takie będą idealne do przyrządzania każdej potrawy. Wykorzystasz w ten sposób świetne właściwości aluminium, a powłoka nieprzywierająca zapewni Ci bezpieczne i zdrowe gotowanie. Emaliowane brytfanny natomiast będą bardziej odporne na korozję i ścieranie się. Zarówno emaliowane, jak i aluminiowe anodowane brytfanny są lżejsze, a tym samym praktyczniejsze w użyciu, zwłaszcza jeśli wybierasz większe naczynia. Do kompletu zapewnij sobie jeszcze właściwe akcesoria i pomoce kuchenne. Odstaw wszystkie ostre widelce czy metalowe łopatki. Te mogą rysować dno brytfanny i tym samym narażać żywność na kontakt z niebezpiecznymi związkami i pierwiastkami.

Zdrowe garnki do gotowanie – jakie to więc są?

Na właściwą jakość i bezpieczny skład przyrządzanych potraw wpływ ma więc wiele czynników, również to jakich garnków używasz.

W zdrowej kuchni absolutnie zrezygnuj:

  • z tanich garnków, niewiadomego pochodzenia – jeśli nie posiadają atestu PZH, ale również jeśli nie potrafisz sprawdzić, z jakiego materiału wykonane są garnki, to nie możesz być pewna, że te naczynia są w pełni bezpieczne podczas gotowania,
  • jeśli decydujesz się na garnki aluminiowe albo z powłoką nieprzywierającą, to sprawdź, by garnki były wysokiej jakości. Pamiętaj, że uszkodzony teflon jest bardzo niebezpieczny dla Twojego organizmu, a nieanodowane aluminium będzie negatywnie wpływać na jakość przygotowanych posiłków,
  • wyrzuć z domu garnki miedziane, jeśli nie posiadają odpowiedniej powłoki zabezpieczającej. Przy wyższych temperaturach miedź bowiem uwalnia się i w dużych ilościach przedostaje się do żywności.

Polegaj więc na wysokiej jakości garnkach ze stali nierdzewnej, aluminiowych anodowanych, chronionych specjalną powłoką czy emaliowanych, jeśli chcesz mieć absolutną pewność, że w Twojej kuchni gotuje się zdrowo i bezpiecznie.

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Mam podobne garnki i jestem zadowolona. Grube dno to podstawa