Z racji tego, że za nami święta Bożego narodzenia, to warto spojrzeć na swoją blachę z piekarnika i zadać sobie pytanie: czy warto ją wyczyścić, czy może kupić nową. W obu tych kwestiach pomoże nam poniższy artykuł.
Blacha do pieczenia – niepozorna, ale niezbędna w każdym domu
Blacha do pieczenia jest niepozornym narzędziem kuchennym. Nigdy o niej nie mówimy i rzadko kiedy sobie o niej przypominamy. Robimy to tylko i wyłącznie kiedy się nam pobrudziła, lub co gorsze spaliła. Zastanawiamy się wtedy, czy jest sens żmudnie ją szorować, czy może lepiej wyrzucić ją do śmieci i kupić sobie nową – lepszą?
Jak wyczyścić blachę do pieczenia?
Najbardziej narzucającym się rozwiązaniem jest po prostu polanie naszej spalonej blachy płynem do mycia naczyń i szorowanie jej przez pół godziny gąbką. Czy nie istnieją jednak jakieś sposoby, nie wymagające takiego poświęcenia? Metody, dzięki którym w znacznie krótszym czasie pozbędziemy się brudu i spalenizny? Oczywiście są! I są to co więcej stare, sprawdzone sposoby używane jeszcze przez nasze babcie.
Blacha do pieczenia otwarta SNB 43x29x2,5 cm, Źródło: Prymus AGD
Jakie są tradycyjne sposoby na wyczyszczenie blachy do pieczenia?
Najlepszy sposób na zrobienie czegoś – to ten wypróbowany. Co może być więc lepszego, niż swojskie, wypróbowane przez całe pokolenia sposoby mycia blachy, które stosowały już nasze babcie i dziadkowie?
Sposób nr 1. Z sodą oczyszczoną i pastą do zębów
Mieszankę oczyszczonej sody i jakiejkolwiek pasty do zębów wylewamy na spaloną blachę do pieczenia. Rozcieramy ją po całej jej powierzchni. Zostawiamy na godzinę. Wtedy to cząsteczki mieszaniny wnikają głęboko w spaleniznę, rozmiękczając ją i sprawiając, że staje się ona podatna na ścieranie. Po wspomnianej godzinie posypujemy całość solą i szorujemy. Spalenizna schodzi wtedy natychmiastowo!
Sposób nr 2. Z sodą, wrzątkiem i kwasem cytrynowym
Nawet największa spalenizna zejdzie, jeśli zalejemy ją wrzącym roztworem z sody, kwasu cytrynowego, a także płynu do mycia naczyń. Po zalaniu – roztwór zostawiamy na półtorej godziny, a potem z całej siły szorujemy w zlewozmywaku gąbką z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Sposób nr 3. Kupno nowej blachy do piekarnika
Trzecim, najprostszym i najszybszym sposobem jest wyrzucenie starej blachy i kupno nowej, lepszej. Jest to sposób dla osób, które cenią sobie swój czas. Zważywszy, że cena za doskonałej jakości blachę do pieczenia oscyluje miedzy 20, a 60 złotymi – to uznać to należy za wydatek symboliczny, dostępny dla każdej kieszeni.
Blacha do pieczenia fakturowana 41x25x6,5 cm, Źródło: Prymus AGD
Jak wybrać nową blachę do pieczenia?
Na polskim rynku jest wiele sklepów internetowych, które oferują szeroki wachlarz, najróżniejszych artykułów AGD – w tym blach do pieca. Jeśli już zdecydujemy się na zakup jednej z nich – powinniśmy wybrać model wykonany z odpowiednio lepszej blachy, która wykazuje większą odporność na wysokie temperatury.
Dobra blacha do pieca to taka, która wyposażona jest w specjalne powłoki, dzięki którym pokarm nie przywiera do naczynia. Są to więc produkty łatwe do wyczyszczenia, a jednocześnie trudne do przypalenia.
Podsumowanie
Czy zdecydujemy się na żmudne czyszczenie blachy – czy na zakup nowej, lepszej – to w ogólnym rozrachunku cieszyć się będziemy mogli czystą, połyskującą powierzchnią, na której piec będziemy mogli kolejne dania.