Jedzenie na mieście kojarzy Ci się ze sporym wydatkiem, dlatego rzadko korzystasz z oferty restauracji oraz barów szybkiej obsługi? Czas to zmienić – szczególnie, że możesz zamówić tanie i doskonałe w smaku jedzenie. Jedzenie, którym najesz się do syta. Odkryj naszą tajemnicę i… złóż zamówienie online.
Istnieje od setek lat, a zadebiutował w Europie ponad 50 lat temu i szybko zdetronizował popularnego niegdyś hamburgera. Chociaż sprzedawany jest w barach szybkiej obsługi, niewiele ma wspólnego z fastfoodowym jedzeniem. Jest pożywny, smaczny i tani. To kebab – danie, które od dawna łączy ludzi z różnych warstw społecznych. Zajadają się nim na całym świecie, delektując się wyjątkowym smakiem soczystego mięsa z dodatkami.
(Nie)zwykły fast food
Kebab, z uwagi na sposób jego przyrządzania i dostępność w barach szybkiej obsługi, kojarzony jest przede wszystkim z fast foodem. Wynika to głównie ze sposobu podawania jednej z najczęściej zamawianych odmian tego dania, serwowanego m.in. przez Zahir Kebab w Łodzi. Tymczasem, tak naprawdę, rodzajów jest ponad dwadzieścia, a każdy wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i sposobem podania. Poniżej kilka przykładów.
- Adana kebab – to grillowane mięso podawane na talerzu. Przyprawione na ostro, jest bardzo wyraziste w smaku. Podawane z pomidorami, sałatą i pikantną sałatką ezme.
- Doner kebab – to mięso pieczone na obrotowym rożnie i cięte w cienkie plastry. Podawane na talerzu (często z ryżem lub frytkami) lub w specjalnej bułce – w towarzystwie warzyw.
- Iskender kebab – to mięso pieczone na obrotowym rożnie i cienko skrawane, jednak podawane na talerzu wraz z masłem i sosem pomidorowym. Pod mięsem znajdują się kawałki chleba nasączonego oliwą. Dodatkiem jest jogurt.
- Şiş kebab – to mięso pieczone w postaci szaszłyków razem z pomidorami, kawałkami bakłażana oraz papryki. Może być serwowane na talerzu lub podawane na patyczku – jak szaszłyk.
Jego niezwykłość w stosunku do hamburgerów czy hot-dogów wynika również z wartości odżywczej. Kebab – jeśli sos majonezowy zastąpi dip jogurtowy lub inny lekki sos – będzie mało kaloryczny i zdrowy. Jego podstawą jest bowiem mięso jagnięce lub wołowe – uznawane na mniej tłuste niż wieprzowina. Ponadto spożywane jest w towarzystwie warzyw, które stanowią bogactwo cennych składników odżywczych.
To wszystko sprawia, że kebab jest bardzo pożywny oraz sycący. Z uwagi na to, że szybko i na wiele godzin zaspokaja głód, świetnie sprawdza się w roli obiadu.
Kebab – tanio i smacznie
Duża różnorodność sposobu podawania oraz dodatków sprawia, że kebab długo się nie nudzi. Przykładowo, Zahir Kebab w Łodzi proponuje klasycznego donera podawanego nie tylko w bułce, ale również w tortilli czy na talerzu – z frytkami lub ryżem do wyboru.
Ogromną zaletą tego dania jest również cena. Kebabem można najeść się do syta, płacąc niewiele ponad 15 złotych za dużą porcję. Zaś megaporcja kosztuje w granicach 25-28 złotych. Zatem to świetna propozycja dla osób, które lubią smacznie zjeść i nie przepłacać.
Jedzenie może i smaczne ale obsługa tragiczna, bez znajomości języka polskiego nie wspominając o chamstwie. Nie polecam.
Coś mi tu pachnie ksenofobią
Kupując kebaba, osiedlasz Araba.
Ghor i Zahir to to samo śmieciowe mięso. Niestety cena nie jest niska bez przyczyny.
To Epainfo syf jak ten kebab kasuja komentarze !!!!!
za dowóz na terenie miasta 6-7zł to przesada! jeszcze liczą sobie za opakowania jednorazowe na dowóz. tragedia!!