Strona główna Styl życia Od kuchni Pożywny, wyrazisty w smaku i tani. Zobacz, o jakie danie chodzi

Pożywny, wyrazisty w smaku i tani. Zobacz, o jakie danie chodzi

6

Jedzenie na mieście kojarzy Ci się ze sporym wydatkiem, dlatego rzadko korzystasz z oferty restauracji oraz barów szybkiej obsługi? Czas to zmienić – szczególnie, że możesz zamówić tanie i doskonałe w smaku jedzenie. Jedzenie, którym najesz się do syta. Odkryj naszą tajemnicę i… złóż zamówienie online.

Istnieje od setek lat, a zadebiutował w Europie ponad 50 lat temu i szybko zdetronizował popularnego niegdyś hamburgera. Chociaż sprzedawany jest w barach szybkiej obsługi, niewiele ma wspólnego z fastfoodowym jedzeniem. Jest pożywny, smaczny i tani. To kebab – danie, które od dawna łączy ludzi z różnych warstw społecznych. Zajadają się nim na całym świecie, delektując się wyjątkowym smakiem soczystego mięsa z dodatkami.

(Nie)zwykły fast food

Kebab, z uwagi na sposób jego przyrządzania i dostępność w barach szybkiej obsługi, kojarzony jest przede wszystkim z fast foodem. Wynika to głównie ze sposobu podawania jednej z najczęściej zamawianych odmian tego dania, serwowanego m.in. przez Zahir Kebab w Łodzi. Tymczasem, tak naprawdę, rodzajów jest ponad dwadzieścia, a każdy wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i sposobem podania. Poniżej kilka przykładów.

  • Adana kebab – to grillowane mięso podawane na talerzu. Przyprawione na ostro, jest bardzo wyraziste w smaku. Podawane z pomidorami, sałatą i pikantną sałatką ezme.
  • Doner kebab – to mięso pieczone na obrotowym rożnie i cięte w cienkie plastry. Podawane na talerzu (często z ryżem lub frytkami) lub w specjalnej bułce – w towarzystwie warzyw.
  • Iskender kebab – to mięso pieczone na obrotowym rożnie i cienko skrawane, jednak podawane na talerzu wraz z masłem i sosem pomidorowym. Pod mięsem znajdują się kawałki chleba nasączonego oliwą. Dodatkiem jest jogurt.
  • Şiş kebab – to mięso pieczone w postaci szaszłyków razem z pomidorami, kawałkami bakłażana oraz papryki. Może być serwowane na talerzu lub podawane na patyczku – jak szaszłyk.

Jego niezwykłość w stosunku do hamburgerów czy hot-dogów wynika również z wartości odżywczej. Kebab – jeśli sos majonezowy zastąpi dip jogurtowy lub inny lekki sos – będzie mało kaloryczny i zdrowy. Jego podstawą jest bowiem mięso jagnięce lub wołowe – uznawane na mniej tłuste niż wieprzowina. Ponadto spożywane jest w towarzystwie warzyw, które stanowią bogactwo cennych składników odżywczych.

To wszystko sprawia, że kebab jest bardzo pożywny oraz sycący. Z uwagi na to, że szybko i na wiele godzin zaspokaja głód, świetnie sprawdza się w roli obiadu.

Kebab – tanio i smacznie

Duża różnorodność sposobu podawania oraz dodatków sprawia, że kebab długo się nie nudzi. Przykładowo, Zahir Kebab w Łodzi proponuje klasycznego donera podawanego nie tylko w bułce, ale również w tortilli czy na talerzu – z frytkami lub ryżem do wyboru.

Ogromną zaletą tego dania jest również cena. Kebabem można najeść się do syta, płacąc niewiele ponad 15 złotych za dużą porcję. Zaś megaporcja kosztuje w granicach 25-28 złotych. Zatem to świetna propozycja dla osób, które lubią smacznie zjeść i nie przepłacać.

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Jedzenie może i smaczne ale obsługa tragiczna, bez znajomości języka polskiego nie wspominając o chamstwie. Nie polecam.

Coś mi tu pachnie ksenofobią

Kupując kebaba, osiedlasz Araba.

Ghor i Zahir to to samo śmieciowe mięso. Niestety cena nie jest niska bez przyczyny.

To Epainfo syf jak ten kebab kasuja komentarze !!!!!

za dowóz na terenie miasta 6-7zł to przesada! jeszcze liczą sobie za opakowania jednorazowe na dowóz. tragedia!!