Tego jeszcze nie było w Pabianicach. Gruzini otworzyli u nas piekarnię i serwują wypieki przyrządzane w tradycyjny dla siebie sposób. Tych przysmaków trzeba spróbować.
Niewielka piekarnia z kilkoma stolikami znajduje się przy ul. Zamkowej 33/35 (róg Bagatela). Po wejściu do środka widzimy szklaną ladę wypełnioną gruzińskimi specjałami. Wszystko wypiekane jest na miejscu, dlatego w lokalu zbudowany został tradycyjny piec o nazwie „tone”. Uformowane ciasto przylepia się do ścian pieca, dzięki odpowiedniej temperaturze i właściwościom ciasta.

Co możemy zjeść w nowej piekarni?
Szef poleca oczywiści chaczapuri z serem albo szynką. Wyjątkowym specjałem jest „koperta” z ciasta półfrancuskiego z wieprzowiną po gruzińsku, czyli na ostro.
W Wypiekach Gruzińskich znajdzie coś dla siebie również każdy prawdziwy łasuch. W piekarni przy Zamkowej kupimy warkocze z wiśnią, truskawką, z bananem i czekoladą, jabłkiem i słodkim twarożkiem. Smakołyki można zjeść na miejscu i popić bezpłatnie serwowaną herbatą.
W ofercie jest również prawdziwy gruziński chleb, który z wyglądu przypomina grecką pitę, Ale tylko z wyglądu. Smakuje, jak mówi szef, po gruzińsku.
Piekarnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 7.00 – 19.00 oraz w soboty od godz. 9.00 do 17.00.