Strona główna Styl życia Uroda i zdrowie Czarny bez, witamina D i cynk – co pomaga wspierać odporność.

Czarny bez, witamina D i cynk – co pomaga wspierać odporność.

0

Właściwie zbilansowane posiłki są niezwykle cennym źródłem wartościowych substancji odżywczych. Z tego powodu warto zadbać o jak największą różnorodność owoców, warzyw i ziół na talerzu. Z drugiej strony niezwykle pomocna w zdrowej diecie jest wiedza. Dzięki temu będziesz w stanie świadomie wybrać te składniki, które wspierają konkretne funkcje organizmu. W sezonie jesienno-zimowym cennym uzupełnieniem jadłospisu powinny być jadalne rośliny wspierające układ odpornościowy np. czarny bez.

Bez czarny – wsparcie zdrowego organizmu poprzez dobroczynny wpływ na odporność.

Czarny bez jest krzewem, który występuje niemal w całej Europie. Co czyni go wyjątkowym? Przede wszystkim prozdrowotne właściwości, znane od setek lat, polegające na wsparciu systemu immunologicznego. Bez czarny, czyli Sambucus nigra, posiada niebiesko-purpurowe jagody, które są źródłem witamin, składników mineralnych i innych cennych substancji.. W tych malutkich owocach można znaleźć m.in. antocyjany, bioflawonoidy i fenole. Ponadto owoce te dostarczają błonnik i witaminę C.

Dodatkowo bez czarny wspomaga aktywność przeciwutleniającą. Czarny bez, który zawiera szereg witamin oraz posiada właściwości przeciwutleniające (witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym), jest zatem doskonałym sposobem na wsparcie odporności. Można go znaleźć w różnych produktach takich jak syropy na odporność Zatogrip, soki czy konfitury.

Pelargonia afrykańska – roślina wspierająca układ oddechowy

Pelargonia afrykańska to zioło, które stosuje się tradycyjnie w Afryce Południowej od wieków. Najcenniejszą jej częścią jest korzeń, który destyluje się do postaci ekstraktu. Jedną z niekwestionowanych zalet tej rośliny jest wspomaganie zdrowia układu oddechowego.

Co zawiera ta wyjątkowa roślina? W jej skład wchodzą m.in. flawonoidy, fenolokwasy, kwasy cynamonowe, kumaryny, taniny, proantocyjanidyny czy pochodne kwasu galusowego.

Acerola prosto z Wysp Karaibskich

Acerola to tropikalny krzew owocowy, który jest niezwykle powszechny w rejonie Karaibów, ale także w Ameryce Środkowej, Ameryce Południowej i niektórych regionach Azji. Małe owoce, przypominające wisienki, mają przyjemny smak i dostarczają łatwo przyswajalnej witaminy C.

Acerola może zawierać również składniki mineralne oraz inne  witaminy, w tym witaminę A (beta-karoten), , tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy i kwas pantotenowy, a z pozostałych substancji – także luteinę. Suplementy z acerolą takie jak proszek, suszone owoce czy syropy na odporność Zatogrip Baby 1+ oraz Zatogrip Kids 3+, stanowią cenne uzupełnienie zdrowej diety.

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments