Strona główna Styl życia Uroda i zdrowie Chlorella – zdrowie w proszku

Chlorella – zdrowie w proszku

0

Pod ciekawie brzmiącą nazwą chlorella kryje się nic innego jak popularna japońska alga, która znana jest na obszarze Dalekiego Wschodu od stuleci, a na jaką wielki boom panuje aktualnie w całej Europie. Powód? Chlorella zaliczana jest do tak zwanego superfoods, czyli wysokiej jakości żywności, która pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych i leczniczych. Jest kopalnią kwasu foliowego, aminokwasów oraz istną bombą witaminową. W sklepach typu witaminyswanson.pl dostępna najczęściej w postaci sproszkowanej, doskonale sprawdzając się jako dodatek do owocowych i warzywnych koktajli, sosów, deserów, makaronów, zup, czy kremów. Dla niepreferujących chlorelli w takiej formie, wygodną alternatywą okazują się suplementy w tabletkach.

Moc działania

Na chlorellę jest dziś moda nie przypadkiem. Wszystko za sprawą ogromnej ilości właściwości jakie przypisuje się temu składnikowi. Nie tylko zawiera witaminy z grupy B, C, E czy A, ale też jest bogata w kasy tłuszczowe omega-3, ma w sobie mnóstwo pierwiastków takich jak selen, jod, fosfor, czy cynk oraz mangan, potas, żelazo i wapń. Stanowi idealny dodatek do jadłospisu wegetarian, wegan i odchudzających się. Pomaga chorującym na anemie i prawdopodobnie jest bezpieczna nawet dla kobiet w ciąży. Usprawnia pracę jelit, działając detoksykacyjnie. Pozwala usunąć z organizmu azotany, pestycydy, kadm, ołów, rtęć, alkohol i szereg innych chemicznych substancji negatywnie wpływających na naszą ogólną kondycję zdrowotną. Zaleca się włączenie chlorelli do stałej diety u pacjentów po radioterapii oraz chemioterapii. Regeneruje wątrobę, poprawia pracę trzustki i żołądka, wspomaga układ immunologiczny. Walczy z bakteriami i wirusami, zwiększa tempo produkcji białych krwinek. Dzięki chlorelli można przyspieszyć proces gojenia się ran, czy też zupełnie zlikwidować kłopot z nadmierną potliwością ciała. Eliminuje wzdęcia, zaparcia, stany zapalne błony śluzowej. Normuje poziom cukru, usuwa zły cholesterol.

Sposób dawkowania

Chlorella, mimo że znajduje się na szczycie listy superfoods, okazuje się także w pewnym sensie wyrobem „leczniczym”, zatem nie można z nim przesadzać, jak z wszystkim, co ma działać prozdrowotnie. Dawkowanie chlorelli w postaci tabletek jest proste, bowiem wystarczy trzymać się zaleceń producenta suplementu diety, z kolei w przypadku spożywania japońskiej algi w wersji sproszkowanej takiej jak przykładowo produkty marki Swanson, dobrze jest nie przekraczać maksymalnie trzech gram na dobę. Ponadto nie zapominajmy o tym, że po kilku tygodniach regularnego spożywania, nie tylko chlorella, ale i wszelkie produkty suplementowe, wymagają chwilowego odstawienia. Po krótkiej przerwie można do nich powrócić.