Strona główna Nie przegap Bakterie, metale i związki chemiczne – jakie jeszcze substancje usuwa filtr do...

Bakterie, metale i związki chemiczne – jakie jeszcze substancje usuwa filtr do wody?

5
filtr do wody
Woda pitna, nawet gdy jest pozornie czysta, może zawierać różnorodne zanieczyszczenia. To m.in. bakterie, metale ciężkie, pestycydy czy związki chemiczne. Można je usunąć z użyciem specjalnych filtrów – oto najważniejsze informacje na ten temat.

Usuwanie bakterii i wirusów

Jednym z podstawowych zadań filtrów wody jest eliminacja mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak bakterie i wirusy. Do najczęstszych bakterii występujących w wodzie należą m.in. E. coli, Salmonella i Legionella. Ich obecność może prowadzić do poważnych infekcji układu pokarmowego i oddechowego. Aby się ich pozbyć, można zastosować np. filtry odwróconej osmozy, dostępne na stronie https://www.srtech.pl/oczyszczanie-wody. Rozwiązania tego typu skutecznie zatrzymują nawet najmniejsze patogeny, zapewniając wodę wolną od zagrożeń biologicznych.

Eliminacja metali ciężkich

Metale ciężkie – np. ołów, kadm, rtęć czy chrom – to kolejne istotne zagrożenie dla zdrowia. Mogą one przenikać do wody z naturalnych złóż geologicznych, odpadów przemysłowych lub starych instalacji wodociągowych. Gdy trafią do organizmu, mogą prowadzić do uszkodzeń nerek, układu nerwowego i układu krążenia. Również w tym przypadku świetnie sprawdzą się filtry odwróconej osmozy, które można znaleźć w sklepie https://www.srtech.pl – z uwagi na wykorzystanie membrany półprzepuszczalnej bardzo efektywnie usuwają one metale ciężkie, dzięki czemu woda jest bezpieczna do picia.

Neutralizacja pestycydów i herbicydów z filtrami odwróconej osmozy

Stosowane w rolnictwie pestycydy i herbicydy często przedostają się do wód gruntowych i wodociągowych. Mimo niskich stężeń związki tego typu mogą działać toksycznie na organizm, prowadząc do problemów hormonalnych i zwiększając ryzyko nowotworów. Filtry do wody wyposażone w warstwy węgla aktywnego i systemy odwróconej osmozy skutecznie usuwają te związki, minimalizując ich wpływ na zdrowie.

Związki chemiczne z przemysłu i zanieczyszczenia mechaniczne

W wodzie mogą znajdować się także różne związki chemiczne pochodzące z przemysłu, takie jak chloroform, fenole czy azotany. Azotany, które dostają się do wody głównie z nawozów sztucznych, są szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, powodując tzw. sinicę. Chloroform i inne związki chloru mogą natomiast działać drażniąco na organizm. Filtry odwróconej osmozy i filtry węglowe doskonale radzą sobie z eliminacją tych zanieczyszczeń, podobnie jak z piaskiem, rdzą czy cząstkami organicznymi. W efekcie można liczyć na lepszy smak i wygląd wody, jak również zredukowanie ryzyka problemów zdrowotnych do minimum.

Filtry odwróconej osmozy, czyli kompleksowe oczyszczanie wody

Filtry odwróconej osmozy to jedno z najbardziej zaawansowanych rozwiązań do oczyszczania wody. Urządzenia tego typu działają w kilku etapach, usuwając niemal wszystkie rodzaje zanieczyszczeń przez kolejne warstwy filtrów. Można je zastosować zarówno w domu, jak i w biurze, gdzie będą zapewniać stały dostęp do wody najwyższej jakości – w szczególności warto postawić na produkty z filtrami z węgla aktywnego.

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Jak to się ma do hasła pij wodę z kranu, jest zdrowa i czystą.

Jak kupisz filtr za 3200 zł to bedzie jeszcze zdrowsza i jeszcze bardziej czysta.

Last edited 5 miesięcy temu by Bychlewianka

Raczej się mylisz, według Światowej Organizacji Zdrowia WHO woda po odwróconej osmozie, podobnie jak woda destylowana, z niską zawartością rozpuszczonych minerałów nie nadaje się do długotrwałego spożywania ze względów zdrowotnych.

Sprawdziłem kilka dokumentów i nigdzie nie jest napisane, że się nie nadaje.

Dokumentów producentów i dystrybutorów, no to się nie dziwię.
Tak w skrócie, Odwrócona osmoza usuwa również zdrowe minerały, takie jak wapń, magnez, potas i inne wodorowęglany, dodatkowo podczas picia wypłukuje te minerały z organizmu a gotowanie na niej powoduje też wysysanie minerałów z warzyw czy innych produktów, prowadzi to stopniowo do problemów zdrowotnych.