Strona główna Styl życia Wykorzystanie pieców konwekcyjno-parowych w gastronomii

Wykorzystanie pieców konwekcyjno-parowych w gastronomii

0
Piec konwekcyjno-parowy to niezwykle istotny element wyposażenia kuchni w restauracjach czy hotelach. Dzięki niemu przygotowywane potrawy doskonale smakują, a także imponująco się prezentują i mają niepowtarzalny aromat. Ich przygotowywanie staje się niezwykle łatwe, a do tego przebiega szybciej i sprawniej, niż w przypadku stosowania tradycyjnych metod obróbki.

Dzięki użyciu tego profesjonalnego sprzętu uśmiech pojawi się zarówno na twarzy załogi Twojej restauracji, jak i klientów. Ty dodatkowo zaoszczędzisz też na rachunkach za prąd, piec konwekcyjny jest bowiem wyjątkowo ekonomiczny w działaniu. Co więcej, przygotowywane w nim potrawy są zdrowsze, bo nie wymagają tak dużej ilości oleju. Rozwiązanie to ma same plusy, więc najwyższy czas na inwestycję.

Piec konwekcyjno parowy

Dlaczego warto mieć piec konwekcyjno-parowy w restauracji?

Szeroki wybór pieców konwekcyjno-parowych, który znaleźć możesz na stronie gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe, to doskonały sposób na ulepszenie wydawanych potraw oraz usprawnienie pracy w Twojej kuchni. Są to urządzenia wysokiej klasy, które przez wiele kolejnych lat będą wiernie służyły Twojej załodze.

Dzięki wysokiej funkcjonalności doskonale sprawdzą się zarówno w kuchni restauracyjnej, jak i hotelowej, niezależnie od jej menu. Pomogą Ci zdobyć nowych klientów i zadowolenie całego zespołu, są bowiem doskonałym narzędziem pracy na wielu różnych poziomach.

Ogromne możliwości i sposoby użytkowania

Przede wszystkim piec konwekcyjny może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Dobrze nada się zarówno do pieczenia, jak i przygrzewania potraw, czy nawet dbania o ich smakowicie wyglądające zarumienienie.

Profesjonalne urządzenia mają wiele trybów pracy, dostosowanych do konkretnych oczekiwań. Dzięki temu można mieć pewność, że każde przygotowywane w nich danie będzie perfekcyjne. Dostępne są też w nich różne funkcje, takie jak pieczenie w trybie konwekcji, pary czy trybu mieszanego. Kucharze mogą zatem zarówno trzymać się sprawdzonych rozwiązań, jak i eksperymentować i sprawdzać nowe pomysły.

Wysoka jakość potraw i sprawniejsza realizacja zamówień

Piec konwekcyjno-parowy to gwarancja przygotowania smacznych i zdrowych potraw. Do jego użycia nie jest potrzebna duża ilość tłuszczu, a aby danie było ładnie zarumienione, wystarczy skropić je niewielką ilością oleju. Dzięki temu gość otrzyma aromatyczną i soczystą potrawę, która będzie jednocześnie smaczna i lekka.

Co więcej, nowoczesne urządzenia korzystają również z wentylatorów, dzięki którym powietrze trafia do filtra, a następnie wraca do komory z potrawą. Dzięki opcji naparowywania zachowany jest tam odpowiedni poziom wilgoci, a przygotowywane mięsa nie są przesuszone – zachwycają swoją soczystością i dosłownie rozpływają się w ustach i szybciej są gotowe do wydania, zmniejsza się więc czas realizacji poszczególnych zamówień.

Oszczędność energii

Inwestując w piec konwekcyjny możesz liczyć jednak na o wiele więcej zalet, niż tylko usprawnienie pracy załogi, lepszą jakość potraw oraz zadowolenie klientów. Sprzęt ten bowiem zużywa mniej energii od swoich tradycyjnych odpowiedników, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się niższymi rachunkami za prąd. Prowadząc restaurację z pewnością ogromne koszta energii elektrycznej nie są dla Ciebie nowością, a dzięki temu rozwiązaniu uda Ci się je znacząco zmniejszyć.

Dlaczego warto zainwestować w piec konwekcyjny?

Inwestycja w piec konwekcyjno-parowy to również zysk w postaci oszczędności przestrzeni i czasu poświęcanego na sprzątanie. Z czego wynika tani wniosek? Urządzenie to jest dość duże, spełnia jednak funkcję kilku różnych maszyn i tradycyjnych wariantów pieców. W praktyce zatem w jednym miejscu gromadzi sprzęty, które osobno zajmować będą o wiele więcej miejsca.

Co więcej, szybciej się go również czyści i łatwiej jest go zachować w dobrym stanie. Kilka komór jest łatwych do uprzątnięcia i pracownicy mogą to zrobić w błyskawicznym tempie. Osobne czyszczenie patelni, parowarów, piecyków i kuchenek, które ta maszyna zastępuje, wymagałoby o wiele więcej czasu, energii oraz wody. Więcej o zaletach nowoczesnego pieca przeczytać możesz na stronie linkedin.com/pulse/piec-konwekcyjno-parowy-dlaczego-warto-w-niego-simon-hopes/.

Zrób przyjemność swojemu zespołowi oraz gościom

Piec konwekcyjny to poważna inwestycja, która bardzo szybko zacznie się spłacać. Dokładnie przemyśl, jakie urządzenie jest Ci potrzebne, a także rozważ funkcje, którymi musi dysponować. GASTRO PRODUKT ma w swojej ofercie wiele profesjonalnych i trwałych urządzeń, które różnią się nie tylko ceną, ale również rozmiarami, liczbą komór czy funkcjami. Wśród nich na pewno znajdziesz dokładnie to, co będzie Ci potrzebne.

Wejdź na stronę slaskibiznes.pl/wiadomosci,piece-konwekcyjno-parowe-rozwiazania-dla-restauracji,wia5-1-3356 i przekonaj się, że piec konwekcyjno-parowy to rozwiązanie, które może zmienić oblicze Twojej restauracji. Szybko zauważysz, że zdrowe i lekkie posiłki o niesamowitym smaku przyciągają więcej gości, a ich obsługa nie stanowi żadnego problemu, bo nowoczesny sprzęt pozwala Twojemu zespołowi na szybką i wydajną pracę.

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments