W czwartek rozpoczyna się II edycja festiwalu Smaki Pabianic. W ubiegłym roku Restauracje udowodniły, że na miejskiej mapie nie brakuje artystów w swoim fachu i nie trzeba szukać daleko, by natrafić na prawdziwe kulinarne perły.
II Edycja konkursu rozpocznie się w czwartek 15 listopada i potrwa do godz. 16.00 w niedzielę 18 listopada.
Kucharze, aż trzynastu restauracji przygotują popisowy zestaw degustacyjny, składający się z przystawki oraz dania głównego – całość w stałej cenie – 29 zł.
Zmagania Restauratorów podlegać będą ocenie najbardziej wymagającego jury – Gości. Głosowanie odbędzie się w tradycyjny sposób, poprzez formularze konkursowe, na których uwzględnione zostaną cztery kategorie, które pozwolą wyłonić zwycięzców w każdej z nich oraz wyróżnić Najlepszą Restaurację w mieście.
Głosowanie zostanie zakończone w niedzielę 18/11/2017 r. o godz. 16:00. Laureaci konkursu zostaną wyłonieni tego samego dnia, na oficjalnym podsumowaniu. Odbędzie się ono w hotelu Fabryka Wełny, po wyjątkowym koncercie Sawars Tango Orquesta ze specjalnym udziałem Daniela Olbrychskiego i Lali Czaplickiej.
Festiwal stwarza okazję do spędzenia czasu z bliskimi oraz pozwala docenić walory pabianickiej kuchni.
https://youtu.be/0-LiRULfA84
Festiwalowe Restauracje oraz propozycja konkursowego menu:
Aviator
PRZYSTAWKA: Pasztet z królika
DANIE GŁÓWNE: Policzki wołowe podane z puree ziemniaczanym, marchewkowym i z zielonego groszku oraz konfitowaną marchewką w tymianku
Bez espresso mam depresso
PRZYSTAWKA: Pasztet z wędzonego łososia w cieście francuskim na liściach jarmużu, rzodkwi i buraka
DANIE GŁÓWNE: Glazurowana korona indyka na buraczanym puree z kwiatem z cebuli
Cardamon
PRZYSTAWKA: Marynowany łosoś z blinami gryczanymi podany na sosie kawiorowym
DANIE GŁÓWNE: Polędwiczka wieprzowa w sosie malinowym, pieczona w niskiej temperaturze, podana z szyszką ziemniaczaną z rozmarynem i miksem sałat z sosem winegret z rukoli
Dom Tkacza
PRZYSTAWKA: Aksamitny suflet serowy pachnący truflowym lasem na rześkim runie
DANIE GŁÓWNE: Długo duszona pieczeń z pierogami z dziczyzny o jałowcowej nucie na delikatnej kapuście z borowikami
Kogel Mogel
PRZYSTAWKA: Placki ziemniaczane w dwóch osłonach
DANIE GŁÓWNE: Schabowy faszerowany polskimi smakami – grzybami i oscypkiem z aromatyczną kaszą pęczak i karmelizowaną marchewką
Mamma Mia
PRZYSTAWKA: Canneloni z carpaccio wołowego nadziewane ricottą i krewetkami z nutą limonki
DANIE GŁÓWNE: Tagliata di manzo (polędwica wołowa) z rucolą, serem oraz włoskim puree
Osada Rybacka Sereczyn
PRZYSTAWKA: Przysmaki z wędzarni (filet wędzony z pstrąga królewskiego / kiełbasa z suma afrykańskiego z czosnkiem i ziołami / paprykarz Sereczyński z ryb wędzonych / ser wędzony z żurawiną / chleb orkiszowy)
DANIE GŁÓWNE: Filet z pstrąga w papilotach z pesto bazyliowym, domowymi chipsami oraz surówką.
Passado
PRZYSTAWKA: Kozi ser w chrupiącej panierce Panko podany na plastrach pieczonego buraka z sosem miodowo-musztardowym, świeżą rukolą i orzeszkami pinii
DANIE GŁÓWNE: Sandacz podany z puree z pieczonych batatów, grillowaną cukinią z sosem z pieczonej papryki i kompresowaną rzodkiewką w soku z pomarańczy
Pestka
PRZYSTAWKA: Przegrzebek z puree kalafiorowym, truflą, dżemem z fenkułu oraz oliwą szczypiorkową
DANIE GŁÓWNE: Policzek wieprzowy z puree z dyni z imbirem, marchwią, musem chrzanowym oraz grzybami
Presto
PRZYSTAWKA: Łosoś z awokado i twarożkiem
DANIE GŁÓWNE: Eskalopki z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i sosem pomidorowym podane z penne
Sushi Zone:
PRZYSTAWKA: Faszerowane tofu z czosnkiem, smażone w japońskiej tempurze i panierce panco z sezamem, podawane w towarzystwie sosu unagi własnej produkcji
DANIE GŁÓWNE:
Teryaki Chicken Roll – marynowana i grillowana pierś z kurczaka w sosie unagi z ogórkiem, owinięta algą z ryżem z awokado, polana sosem teryaki, posypana prażonymi migdałami oraz z dodatkami do sushi takimi jak imbir, wasabi oraz jadalnymi dekoracjami
Wzorcownia by W. Bober
PRZYSTAWKA: Rillettes z kaczki z piklami, śliwką oraz musztardą
DANIE GŁÓWNE: Policzki wieprzowe z jabłkiem, gryką, wędzonym twarogiem, gorczycą oraz dynią
Zielona Górka
PRZYSTAWKA: Mus z buraka z kozim serem, czarnuszką i orzechem włoskim na podpiekanej chałce
DANIE GŁÓWNE: Policzki wieprzowe duszone w cydrze podane z sosem porto z goździkami i anyżem na purée z pieczonej dyni i batata z karmelizowanym kalafiorem
Zapraszamy do wspólnego świętowania!
Organizatorem konkursu jest Fabryka Wełny Hotel & SPA oraz Urząd Miejski w Pabianicach.
Zachęcamy do obserwowania festiwalowego wydarzenia na Facebook’u – https://www.facebook.com/events/174285056823678/