
W tworzeniu pizzy rzymskiej nie ma miejsca na kompromisy. Tu liczy się precyzja, jakość składników i szacunek do tradycji. W restauracji Loft 74 pizza Tonda Romana jest nie tylko nowością w karcie. To prawdziwa, kulinarna uczta.
Serwowana w okrągłej formie, cieniutka, lekka, chrupiąca aż po same brzegi, z każdym kęsem przenosi prosto na rzymskie piazze, gdzie zapach rozgrzanego pieca miesza się z aromatem oliwy i świeżych ziół.
Krótka historia, czyli pizza z duszą Wiecznego Miasta
Pizza rzymska wywodzi się z piekarni Rzymu i okolic. To nie była pizza uliczna jak in teglia, sprzedawana na kawałki, lecz bardziej elegancka, restauracyjna wersja, czyli Tonda Romana. Powstała jako alternatywa dla puszystej pizzy neapolitańskiej: cieńsza, bardziej chrupiąca, zdecydowanie lżejsza. Dzięki prostocie i technice szybko zdobyła popularność w północnych Włoszech, od Florencji po Mediolan.
Jej wyjątkowy charakter promuje dziś stowarzyszenie A.P.R. czyli Associazione Pizza Romana, które dba o to, by pizza ta była przygotowywana zgodnie z rzymskimi zasadami.
Sekret ciasta? Czas, receptura i gorrrrąco
– Włosi twierdzą, że odpowiednia temperatura pieca to jeden ze składników pizzy rzymskiej – mówi Jarosław Grenda, współwłaściciel Loft 74. – Dlaczego postanowiliśmy do naszej restauracji zaprosić właśnie pizzę rzymską? Bo uwielbiamy jej ciasto. Za lekkość, za chrupkość, za brak rantów. Bo pizza rzymska to nie tylko posiłek. To po prostu kwintesencja Włoch.
W Loft 74 ciasto do pizzy Tonda Romana przygotowywane jest z zachowaniem oryginalnych metod. Wyrabiane ze specjalnej mieszanki włoskich mąk, która nadaje mu charakterystyczny i naturalny aromat ziaren, wody, soli i oliwy z oliwek, dojrzewa przez min. 24 godziny. To właśnie dzięki temu ciasto uzyskuje odpowiednią elastyczność i lekkość.
Cienko rozwałkowane i delikatnie rozciągnięte, pieczone jest w piecu Moretti Forni w temperaturze aż 340°C. To klucz do idealnie wypieczonego spodu: złocistego i chrupiącego.
Kompozycje smakowe w menu Loft 74
Każda pizza w Loft 74 to wyśmienity hołd dla włoskich produktów. Składniki są oryginalne, sprowadzane specjalnie z Włoch, a ich połączenia? Zapewniamy, że doskonałe. W Lofcie znajdziemy osiem propozycji pizzy rzymskiej.
– Pabianiczanom postanowiliśmy zaproponować typowo rzymskie smaki – mówi Karolina Wlazłowicz, współwłaścicielka Loft 74. – Ale już mamy plany na nowe połączenia. W naszym menu najpewniej już niebawem pojawi się m.in. pizza z włoską mortadelą i pistacjami.
Przez całe wakacje w Loft 74, jedną z czterech propozycji pizzy rzymskiej kupimy za 30 zł. Promocja obowiązuje od wtorku do piątku, do godz. 16.00.
Tymczasem, w aktualnym menu Loftu dostępne są:
🔸 Margherita. Klasyka włoskiego minimalizmu: sos z dojrzałych pomidorów, mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Pizza idealna, by poczuć bazę ciasta i jakość składników.
🌶️ Spinata. Wyrazista kompozycja z salami spinata picante, świeżym szpinakiem, kremem z gorgonzoli i nutą czosnku. Pikantność salami spotyka się z kremowością sera. Idealna dla fanów intensywnych smaków.
🔸 Parma. Mozzarella i feta w towarzystwie salsy z zielonych pomidorów, dojrzewającej szynki prosciutto crudo, świeżej rukoli i malinowego octu balsamicznego. To pizza wykwintna, o świeżej i słodkiej nucie.
🌱 Verdure. Dla miłośników warzyw: grillowana cukinia, bakłażan, papryka, fior di latte i truflowa salsa. Aromatyczna, sezonowa, pachnąca ogrodem i nutą luksusu w postaci trufli.
🍤 Gamberetti. Krewetki, czosnek, świeży szpinak i mozzarella. To pizza o morskiej duszy, delikatna i lekka, a przy tym wyjątkowo aromatyczna.
🔸 Prosciutto. Tradycyjna klasyka: sos pomidorowy, prosciutto cotto i mozzarella, czyli idealna równowaga między słonością szynki a delikatnością sera.
🔸 Roma. Nietypowa, bo… z chipsami z ziemniaka, kremem z gorgonzoli, mozzarellą i guanciale, czyli wędzonym, aromatycznym policzkiem wieprzowym. Zaskakujące połączenie słoności, chrupkości i kremowości. Ukłon w stronę pasty carbonara, ale tylko w wersji pizzowej.
🌶️ Nduja. Jedna z najodważniejszych pozycji w menu: pikantna kalabryjska kiełbasa nduja, mascarpone, oliwki leccino i burrata. Połączenie ostrości, kremowości i głębi oliwek. Absolutny hit dla koneserów.
Pizza Tonda Romana to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, którzy chcą delektować się smakiem ciasta oraz oryginalnych włoskich dodatków. Szczególnie docenia ją osoby, które szukają lżejszej, chrupiącej wersji pizzy. Dzięki długiej fermentacji i krótkiemu pieczeniu w ekstremalnej temperaturze, ciasto nie obciąża żołądka i pozwala skupić się na smakach składników.
– Dzięki temu jesteśmy w stanie zjeść pysznie i syto, bez uczucia ociężałości i senności zaraz po posiłku – dodaje Jarosław Grenda. – Co ważne pizza rzymska doskonale smakuje także po wystygnięciu, jak i ponownie odgrzana w domowym piekarniku. Dlatego też jest to danie idealne na długie spotkania z przyjaciółmi. Tonda Romana i jej chrupkie ciasto towarzyszyć mogą nam na talerzach aż do rana.
Pizza rzymska to także doskonałe danie dla estetów. Cienka, z idealnie wypieczonym spodem i starannie ułożonymi dodatkami. Nie przytłacza, nie kapie, nie rozciąga się. Je się ją z przyjemnością i elegancją.
– Mamy nadzieję, że pabianiczanie zakochają się w pizzy rzymskiej podobnie, jak my zapałaliśmy do niej miłością. Zapraszamy do Loftu. Tworzymy tu miejsce, o jakim marzyliśmy. Otwarte, serdeczne, wypełnione aromatem świeżo mielonej kawy i z kartą dań, która pozwala cieszyć się chwilą w gronie najbliższych – dodają właściciele Loft 74.
Loft 74
ul. Łaska 74, Pabianice
godziny otwarcia:
wtorek, środa, czwartek – od godz. 12.00 do 22.00
piątek i sobota – od godz. 12.00 do 23.00
niedziela – od godz. 12.00 do 21.00
kontakt:
tel. 797 210 275
email: biuro@loft74.pl