Już w niedzielę 14 kwietnia sekcja kolarska Pabianickiego Towarzystwa Cyklistów inauguruje sezon rowerowy. Na parkingu przed C.H. ECHO będą zawody, gry i konkursy dla najmłodszych oraz pokazy ratownictwa. O godz. 14.00 wystartuje rajd rowerowy ulicami Pabianic. W weekend organizowany jest też Festiwal Smaków Food Trucków!
– To nasz trzeci sezon i trzecia inauguracja po reaktywacji sekcji kolarskiej w PTC – mówi Tomasz Olban, kierownik sekcji. – Chcemy zarażać mieszkańców miłością do dwóch kółek, dlatego zapraszamy wszystkich na imprezę. W ubiegłym sezonie w rajdzie wzięło udział 400 rowerzystów.
Otwarcie sezonu rozpocznie się o godz. 13.00 na parkingu C. H. ECHO. Organizatorzy przewidują sporo atrakcji w tym zawody i gry dla najmłodszych, policyjną prelekcję o bezpieczeństwie na drodze oraz pokazy ratownictwa z udziałem Państwowej Straży Pożarnej. Swój punkt będzie miał sklep rowerowy Alpina, gdzie bezpłatnie zrobią nam przegląd jednośladu.
O godz. 14.00 wystartuje rajd rowerowy. Jego trasa przebiegać będzie ulicą Zamkową, Warszawską, 20 Stycznia, Grota Roweckiego, Orlą Wileńską, Wiejską, Moniuszki i Waryńskiego.
W trakcie sezonu PTC organizuje 3 duże imprezy rowerowe. Pierwsza, czyli Puchar Polski w Szosowych Maratonach Rowerowych – Pabianice 2019”, odbędzie się 19 maja. Wyścig organizowany będzie w ramach obchodów Dni Powiatu. Kolarze będą startować w różnych kategoriach, również tych amatorskich. Szczegóły i formularz zgłoszeniowy można znaleźć TUTAJ.
21 lipca odbędzie się Wyścig kolarski „O Puchar Bogumiły Matusiak. Memoriał Marka Wojny.”
– Spodziewamy się elity kolarskiej kobiet z naszego kraju. Swój udział zapowiedzieli też kolarze z krajów nadbałtyckich – mówi kierownik sekcji.
Natomiast 1 września organizowane jest kolejne kryterium uliczne. To będzie trzecia edycja w naszym mieście. Zobacz zdjęcia z ostatniego wyścigu.
Również na parkingu C.H. ECHO w sobotę i niedzielę odbędzie się Festiwal Smaków Food Trucków.
Przez całą sobotę i niedzielę, od godziny 12.00, uczestników będą karmić znane i lubiane food trucki, które przyjadą tu nawet z odległych zakątków Polski.

Na Festiwalu nie zabraknie streetfoodowej klasyki: burgerów, zapiekanek i frytek belgijskich, a także bardziej oryginalnych potraw z kuchni całego świata. W menu znajdą się mniej i bardziej pikantne dania meksykańskie, kubańskie kanapki, oryginalna pizza, niepowtarzalne azjatyckie pierożki, czy mięsna uczta pastrami.
Food trucki obok sycących dań zaserwują także pyszne desery i słodkości. Wśród nich będą pieczone kasztany, tradycyjne hiszpańskie wypieki churros, kultowe amerykańskie donuty i owoce w czekoladzie. Nie zabraknie również piwa. Czy ktoś zna lepszy sposób na słodkie rozpoczęcie wiosny?
I Festiwal Smaków Food Trucków obok pysznego jedzenia szykuje także moc atrakcji pod chmurką.
Najmłodsi uczestnicy będą mogli wyszaleć się na dmuchańcach, a także popisać swoim talentem w specjalnej strefie z kolorowankami i grami.
Lista food trucków:
?ChinaTown Patrol – kuchnia chińska
?Cubanos – kubańskie kanapki
?Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem
?Węgierska Fabryczka – węgierskie langosze
?Jack Burger – burgery
?Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące – frytki belgijskie
?Wokgang – pad tai
?Łowcy z Kaer Morhen – bułki i wrapy
?FoodCab – zapiekane buły
?JAKIE TACO – kuchnia tex-mex
?Wehikuł Smaku Food Truck – fish&chips
?Beef’N’Roll – burgery
?Szama-Man – kofty
?Pastrami Summer – pastrami
?Fresh Donuts – amerykańskie pączki z dziurką
?PbBurger – burgery
?Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits- owoce w czekoladzie
?Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu
?Wyciskamy – orzeźwiająca lemoniada z cytrusów
?Nem Nem – sajgonki na parze