Lekcje w takiej formie uczniowie chcieliby mieć z pewnością jak najczęściej. W Zespole Szkół Specjalnych nr 5 w Pabianicach na jednej z nich połączono naukę z… kucharzeniem.
Można było poczuć się niczym w telewizyjnym programie „Kuchenne rewolucje”, gdzie są one przeprowadzane pod okiem Magdy Gessler. W tym przypadku wcieliła się w nią Wioleta Górajek, nauczycielka języka niemieckiego.
W nietypowych zajęciach wzięli udział uczniowie klas branżowych, kształcący się w zawodzie kucharza. Podzielono ich na dwie grupy. Oddzielnie pracowali chłopcy i dziewczęta, przygotowując potrawy kuchni niemieckiej – zupę cebulową i sałatkę ziemniaczaną.
– Zależało nam na zorganizowaniu lekcji, w której niemieckie słownictwo zostanie wykorzystane i utrwalone w praktyce – mówi Wioleta Górajek. – Równie ważna była integracja i rozwijanie umiejętności pracy w grupie.
Nad kucharzeniem czuwał też Stanisław Kwiatkowski, nauczyciel przedmiotów zawodowych. Potrawy udały się znakomicie, a na koniec odbyła się ich degustacja.
REKLAMA