Choć w naszym mieście jest od niedawna, zdążyła zdobyć serca i podniebienia swoich oddanych klientów. Ci, którzy mieli przyjemność ją poznać, są zgodni. Zapiekanka rządzi!
Pabianicka Zapiekanka mieści się w niewielkim lokalu przy ul. Kolbego (wejście od strony ul. Kilińskiego), ale o niewielkiej porcji nie ma tu mowy. Bułki, z których pani Agnieszka przyrządza zapiekanki swoją wielkością przypominają tak naprawdę… bochenki chleba. Efekt? Jedna zapiekanka to porcja niemalże dla dwóch osób!
– Klienci faktycznie mówią, że są duże. Dlatego wprowadziliśmy do menu „Szkolną Zapiekankę”, która wcale nie jest przeznaczona tylko dla uczniów. To propozycja na mniejszy głodek.
W Zapiekance Pabianickiej do wyboru mamy pięć rodzajów tego dania: klasyczną „Pabianicką” z sosem pomidorowym, farszem z pieczarek i dwoma rodzajami sera: goudą i cheddarem, „Szyneczkę, „Salami” z dodatkiem aromatycznej rukoli, „Boczusia”, który podczas pieczenia nabiera przyjemnej chrupkości i „Kurczaka”, czyli soczyste kawałki mięsa zapiekane (jak każda z pozycji w menu) w goudzie i cheddarze, z farszem pieczarkowym, koktajlowymi pomidorkami i dwoma rodzajami sosów.
Co ciekawe, dla niezdecydowanych właściciele przygotowali opcję 50/50, która pozwala spróbować dwóch rodzajów zapiekanek w jednej porcji.
– Sekretem jest tu farsz pieczarkowy mojej receptury – zdradza właścicielka Zapiekanki Pabianickiej. – Jego smak to m.in. podsmażana na masełku cebula, rozmaryn i bazylia. Dzięki ziołom pieczarki robią się charakterne i wyraziste w smaku, dzięki czemu świetnie komponują się z sosami.
A tych do wyboru mamy także kilka. To aksamitny i pikantny sos „Amerykański”, „Sambalen” – propozycja dla odważnych, czyli ostry sos z chili, „Barbecue” oraz autorskie sosy szefowej: „Czosnkowy” i „Szefuncia”, których receptur pani Agnieszka nie chce zdradzić.
Choć zapiekanki „na wprost straży pożarnej”, bo tak najłatwiej wyjaśnić lokalizację tego miejsca, są tu stosunkowo od niedawna, zdążyły zdobyć już rzeszę wiernych fanów i stałych klientów. Właśnie dlatego codziennie, zanim „zapiekanki” otworzą się o godz. 11.00, właściciele przywożą dostawę kilkudziesięciu sztuk pachnącego jeszcze piekarnią pieczywa.
– Regularnie odwiedzają nas m.in. strażacy, policjanci, uczniowie pobliskich szkół średnich, lokalni przedsiębiorcy. Ale klientem, który szczególnie zapadł mi w pamięci i który sprawił mi ogromną radość, był pewien starszy pan. Jak przyznał, raz w tygodniu jada na mieście, dlatego też postanowił odwiedzić i nas. Był zachwycony naszą zapiekanką – wspomina współwłaścicielka Zapiekanki Pabianickiej.
Zapiekankami pani Agnieszki zachwyca się także internet. 108 opinii, które wystawiono lokalowi w Google, daje wysoką średnią 4,9.
„ Bardzo smaczne zapiekanki na grubej bułce ze sporą ilością dodatków. Miła obsługa i przystępne ceny. Gorąco polecam :)”.
„Pyszne zapiekanki, świetne pieczywo bardzo duże porcje, serdecznie polecamy na pewno wrócimy!”
„Zdecydowanie polecam zapiekankę w Pabianicach! Byłam mega zaskoczona rozmiarem – to naprawdę spora porcja. Do tego świeże i smaczne składniki + sos szefuncio MEGA KOMBO! Wspaniała obsługa! Fajny box na wynos – można dowieźć jeszcze cieplutką do domu. POLECAM BARDZO!”
A jaka jest ulubiona „buła” szefowej? Okazuje się, że to klasyczna „Pabianicka” z pomidorowym sosem, pieczarkowym farszem, goudą i cheddarem.
Zapiekanka Pabianicka
ul. Kolbego 1 (wejście od strony ulicy Kilińskiego – parking SDH)
Godziny otwarcia:
od poniedziałku do soboty
w godzinach od 10.00 do 19.00
Zamówienia telefoniczne z własnym odbiorem
tel. 884 840 930