To wyjątkowa, kameralna przestrzeń stworzona z pasji, która tętni aromatem świeżej kawy, zapachem domowych wypieków i niespieszną atmosferą poranków w stylu slow life przy pysznym śniadaniu. Co ważne – to pierwsze takie bistro na osiedlu Bugaj, które od dawna czekało na lokal tego typu.
– Przemek kocha gotować, ja uwielbiam jeść, a razem spełniamy właśnie nasze marzenie o miejscu takie, jak to – mówi Kinga, współwłaścicielka Dobrego Miejsca. – Brakowało nam w Pabianicach, szczególnie w tej części miasta, lokalu, w którym można zjeść ulubione śniadanie i pyszny lunch, spotkać się z przyjaciółmi, umówić na służbową kawę, wpaść na słodkie co nie co z rodziną czy naładować baterie we własnym towarzystwie przed dniem pełnym wyzwań.
Śniadania przez cały dzień i lunch dnia
Dobre Miejsce działa codziennie od godziny 8.00 do 20.00, a bazą tutejszego menu są śniadania dostępne od rana do wieczora. Znajdziemy ich tu aż 17 różnych propozycji – od klasyków takich jak jajecznica z pieczywem i sałatką, przez wytrawne croissanty z jajkiem sadzonym, bekonem i czosnkowym sosem czy z szynką parmeńską, mascarpone i sosem balsamicznym, po pasty kanapkowe (jajeczna, z tuńczyka, twarożek), kolorowe sałatki i tosty francuskie na chałce w kilku wersjach.
– Śniadaniem, które naszym klientom wyjątkowo zasmakowało, jest chałka z kaszanką lub kiełbaską, podawana z cebulką i sałatką – mówi Przemek. – To faktycznie nietypowe, ale naprawdę doskonałe połączenie smaków.
Co ciekawe, w ofercie Dobrego Miejsca dostępne jest od zeszłego tygodnia, codziennie inne, lunchowe danie dnia, serwowane od godz. 12.00.
Do tej pory odwiedzający Dobre Miejsce goście, mieli okazję spróbować placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowo-wołowym po węgiersku oraz pachnących latem knedli z truskawkami. W planach gospodarzy są także m.in. burgery z frytkami oraz uwielbiane przez dorosłych i dzieci makarony.
A jeśli o dzieciach mowa…
To miejsce jest także dla nich. Mali klienci mają tu specjalne względy. Właśnie dla najmłodszych przygotowano uroczy kącik zabaw i menu, które maluchy lubią najbardziej: tosty z szyneczką i serem, naleśniki: z twarożkiem, prażonym jabłkiem, dżemem, owocami, i (uwaga, przepyszne!) z nutellą i bananami.
Po śniadaniu czy lunchu, zostaw miejsce na deser
Ciasta od lokalnych dostawców, którzy z pasji i zamiłowania tworzą domowe wypieki, jak u mamy. Rzemieślnicze lody i tradycyjne gofry, ale przede wszystkim pyszna kawa (także w kubeczkach na wynos) i świeżo wyciskane soki. Dobre Miejsce doskonale wie, jak zaspokoić klasyczne „mam ochotę na coś naprawdę dobrego”.
– Nasze ciasta to m.in. ciasto pistacjowe, parzone z delikatnym kremem, marchewkowe, szarlotka, serniki, i oczywiście te z sezonowymi owocami – mówi Kinga. – W ostatnich dniach królują u nas tarty: cytrynowa z bezą czy tarta z mango i borówką.
Ciekawostka: W ofercie Dobrego Miejsca znajdziemy także napój jałowcowy wytwarzany w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego. To lekko musujący, naturalny napój na bazie owoców jałowca, który świetnie gasi pragnienie, a przy tym działa antybakteryjnie, wspiera trawienie i oczyszcza organizm.
– Napój jałowcowy nazywany jest zdrowym zamiennikiem coli, bo swoim smakiem faktycznie ją przypomina – dodaje Przemek.
Obserwuj i odwiedzaj
Dobre Miejsce Bistro to nie tylko lokal. To przestrzeń stworzona z myślą o spotkaniach, wspólnych chwilach, porannym spokoju i małych przyjemnościach. Dlatego też warto śledzić profile Dobrego Miejsca na Facebooku i Instagramie, by być na bieżąco z aktualnościami, sezonowymi nowościami i wydarzeniami, jakie czekają na pabianiczan w tym dobrym miejscu.
Dobre Miejsce Bistro
📍ul. 20 Stycznia 58, Pabianice
🕗 Otwarte codziennie od godz. 8.00 do 20.00
kontakt email: dobremiejscebistro@gmail.com
tel. 784 073 743