Makarony i sałatki w chrupiących, jadalnych formach oraz letnie kompozycje pizzy. Fabryka Placka zaprasza na kulinarną ucztę pełną sezonowych nowości!
– Właśnie mijają cztery lata, odkąd istnieje Fabryka Placka – mówią właściciele włoskiej knajpki przy ul. Wileńskiej 21. – Z tej okazji postanowiliśmy rozszerzyć menu o włoskie makarony i zaproponować naszym gościom nowy sposób podania dań.
W Fabryce Placka makarony i sałatki dostaniemy w… miseczkach zrobionych z ciasta do pizzy. Taka forma podania nie tylko zaspokoi nawet największy głód, ale przede wszystkim zapewni doskonałe połączenie smaków.
Nasz sos pomidorowy, a raczej wspomnienie jego pysznego smaku, przyjechał do Pabianic wraz z nami z Sycylii. To właśnie tam mieliśmy okazję spróbować makaronu vege z lekkim, orzeźwiającym, a zarazem pikantnym i wyrazistym sosem. Odtworzenie tego niesamowitego smaku, który mieliśmy w pamięci, zajęło nam kilka miesięcy, ale udało się. Nasza Pasta Siciliana to połączenie włoskich pomidorów San Marzano i pomidorów Pelati, świeżej mięty, bazylii, czosnku, chili oraz parmezanu – zdradza pani Angelika z Fabryki Placka.
Drugą propozycją makaronową jest aksamitna Carbonara: chrupiący boczek, cebula, czosnek, pietruszka, żółtko i parmezan. Co ważne, zarówno makarony, jak i pizza, w Fabryce Placka przygotowywane są z oryginalnych, włoskich produktów.
W menu Fabryce Placka znajdziemy także sałaty: Cezar z kurczakiem, sałatkę grecką oraz sałatkę na słodko, podawaną z ananasem i tuńczykiem. Każda z tych trzech propozycji serwowana jest tu oczywiście w głębokim talerzu z pizzy.
– Na szczególną uwagę zasługują także nasze letnie smaki pizzy, jak np. Chrupiący Orient z kurczakiem, kiszonym ogórkiem, sosem BBQ w wersji Jack Daniel’s, z prażonym sezamem i szczypiorkiem – dodaje pan Dawid, współwłaściciel Fabryki Placka. – Jedną z naszych ulubionych propozycji jest także Włoska Uczta, której recepturę także przywieźliśmy z Sycylii. To połączenie pistacjowego pesto, suszonych pomidorów, ricotty, rukoli i oliwy.

Prócz sezonowych smaków, w Fabryce Placka dostaniemy aż 50 wersji pizzy, wypiekanej na cienkim i chrupiącym cieście, w trzech rozmiarach: 26, 32 i 40 cm. Jak się okazuje, pabianiczanie w restauracji przy ul. Wileńskiej pokochali „dziewiątkę”, czyli Prosciutto z szynką parmeńską, rukolą, parmezanem i mascarpone, ale również pikantne propozycje, jak Zbójecka z jalapeno, Mafioso z jalapeno i czosnkiem, czy Diablo, łączącą ananasa z ostrymi papryczkami.
– Nasze menu pozwala trafić w gust niemalże każdego klienta, który nas odwiedza. Dla miłośników owoców morza także mamy kilka wariantów smakowych. Serdecznie zapraszamy do Fabryki Placka i do naszego letniego ogródka. Z przyjemnością doradzimy w wyborze najlepszych dla Państwa smaków – dodają z uśmiechem właściciele Fabryki Placka.
Wszelkie nowości w menu warto śledzić na fanpag’u restauracji. To także tu dostępne będą informacje dotyczące aktualnych promocji. Pełne menu wraz z opcją zamówienia z dowozem dostępne jest na stronie internetowej Fabryki Placka.
Fabryka Placka
ul. Wileńska 21, Pabianice
Godziny otwarcia:
środy i czwartki: od godz. 13.00 do 22.00
piątki i soboty: od godz. 13.00 do 23.00
niedziele: od godz. 14.00 do 21.00
Kontakt telefoniczny:
663 494 948