Strona główna Styl życia Od kuchni Smaki Pabianic – poznaj najlepszą restaurację w mieście

Smaki Pabianic – poznaj najlepszą restaurację w mieście

0

Już za kilka dni Pabianice będą najsmaczniejszym miastem w Polsce. Po ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” oraz wizycie Magdy Gessler w jednej z lokalnych restauracji, przyszedł czas na kolejne kulinarne wydarzenie.

W najbliższy czwartek, 16 listopada startują „Smaki Pabianic”, czyli konkurs na najlepszą restaurację w mieście.

Wydarzenie organizowane przez zespól Hotelu Fabryka Wełny oraz Urząd Miejski w Pabianicach będzie trwało cztery dni. W tym czasie w 11 partycypujących restauracjach goście będą mogli skosztować zestawów składające się z dania głównego i deseru przygotowane specjalnie na tę okoliczność. Wśród propozycji dań głównych pojawią się m.in. polędwica wieprzowa z kaszą, młodymi warzywami i pianą z dyni lub karczek cielęcy sous-vide z suszoną pokrzywą i podgrzybkami w kefirze, podany na smażonym prażoku z boczniakami duszonymi w ciemnym piwie i maśle, z musem z kwaśnej śmietany, oliwy truflowej i czerwonego pieprzu. Na deser szefowie kuchni proponują m.in.: bałagan bezowo-malinowy z aksamitnym kremem mascarpone czy naleśnik w stylu japońskim zawinięty w rożek z bitą śmietaną, owocami, posypką i sosem mango z chilli.

– Poza zawężeniem zestawów do dania głównego i deseru i określeniem festiwalowej ceny – 25 zł, restauratorzy mają pełną dowolność w przygotowaniu dań – mówi Witold Piątkowski, organizator konkursu. – Różnorodny profil restauracji od tradycyjnej kuchni polskiej, poprzez kuchnię włoską, aż na japońskiej skończywszy gwarantuje bardzo urozmaicone doznania kulinarne.

Każdy gość, który skusi się na festiwalowe danie otrzyma specjalny formularz w którym będzie oceniał restauracje w czterech kategoriach: walory smakowe, aranżacja talerza, jakość serwisu, atmosfera lokalu. Na podstawie zebranych głosów organizatorzy wyłonią zwycięzcę konkursu oraz laureatów poszczególnych kategorii. Ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 19 listopada w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Hotelu Fabryka Wełny.

Wieczór uświetni rodzinny koncert Moniki Kuszyńskiej – byłej wokalistki zespołu Varius Manx oraz reprezentantki Polski podczas konkursu piosenki Eurowizji 2015. Artystce na scenie towarzyszyć będą Kuba Raczyński (saksofonista, muzyk jazzowy) oraz Krzysztof Raczyński (akordeonista). Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Restauracje, które biorą udział w festiwalu to: Dom Tkacza, Galimatjas, House Of Sushi, Osada Rybacka Sereczyn, Passado, Pawilon Smaku, Presto, Salem, Sushi Zone, Wzorcownia by W. Bober, Zielona Górka.

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments