Doskonałe brownie z pękającą skórką i wilgotnym środkiem, aksamitne cynamonki z twarogiem i boskie monoporcje, które są tak piękne, że aż szkoda je jeść. To tylko niektóre z łakoci, jakie dostaniemy w nowo otwartej cukierni przy ul. Jana Pawła II.
– W pracowni Poczty Smaku, która mieści się na zapleczu naszej cukierni, każdego dnia przygotowujemy pyszności dostosowane do każdego rodzaju diety i nietolerancji pokarmowej, a także klasyczne wypieki i desery z mąki, cukru, jajek i mleka – mówi Marta Wirska, właścicielka Poczty Smaku. – Niemalże codziennie są to inne propozycje, a mogą to być m.in. ciasta, torty, babeczki keto, vege, bez glutenu, bez cukru czy słodkości dla diabetyków, które cieszą się niezwykłym powodzeniem.
Wśród zdrowych słodkości dostaniemy tu m.in. czekoladowe trufle z cieciorki, daktyli, kokosowych wiórek, a także brownie z czerwonej fasoli, banana i czekolady, która zawiera aż 77% prawdziwego kakao.
– Brownie to jeden z ulubionych deserów naszych klientów. Przygotowujemy je w kilku wariantach smakowych: klasyczne, z wiśniami, malinami i orzechami – dodaje właścicielka Poczty Smaku.
Choć ta urocza cukiernia działa dopiero od połowy grudnia, w ciągu nieco ponad miesiąca zdobyła wielu stałych klientów, którzy regularnie odwiedzają to klimatyczne miejsce.
– Uczniowie pobliskiej szkoły podstawowej uwielbiają nasze słodkie bułeczki, w tym cynamonki oraz pączki z domową konfiturą. Spacerujący tu emeryci oraz dziadkowie z wnukami również stanowią dużą część naszych stałych klientów. To naprawdę świetne uczucie wiedzieć, że nasze propozycje, tak smakują pabianiczanom – dodaje pani Marta.
Na szczególną uwagę w Poczcie Smaku zdecydowanie zasługują monoporcje. To pojedyncze ciastka i desery, którym zdecydowanie bliżej do cukierniczych, małych arcydzieł niż do tradycyjnych ciastek. W Poczcie Smaku ich wygląd inspirowany jest aktualnymi wydarzeniami z kalendarza.
– W okresie świąt mieliśmy urocze choinki, Mikołaje i prezenty. Na Walentynki królować oczywiście będą słodkie serducha. Monoporcja to także doskonały pomysł na uroczy prezent urodzinowy. Wystarczy jedna świeczka, by móc świętować z najbliższą osobą. Mój ulubiony smak? Zdecydowanie kokosowe ciasteczko z żelką o smaku mango i marakui, z musem z białej czekolady i limonki.
Co ważne, w Poczcie Smaku zamówimy także prawdziwe torty nie tylko urodzinowe, ale także komunijne, jak i te na imprezy firmowe, a także torty „last minute”, które dzięki specjalnej technologii, powstają tu dosłownie z dnia na dzień.
– Przygotowujemy także słodkie stoły na uroczystości rodzinne, jak i na spotkania biznesowe. W ofercie cukierni jest też czekoladowa fontanna, która cieszy się ogromnym powodzeniem szczególnie wśród dzieci, podobnie jak cake popsy, czyli ciasta na patyku – mówi Marta Wirska.
A już w lutym w Poczcie Smaku królować będzie ręcznie robiona, dubajska czekolada, po brzegi wypełniona chrupiącym, pistacjowym nadzieniem z ciastem kataifi, które stanowi jeden z głównych składników popularnej w Dubaju czekolady. Przysmak ten sprzedawany będzie także na specjalne zamówienia w kształcie serduszek, z okazji święta zakochanych.
Warto wiedzieć, że w każdy wtorek i piątek, Poczta Smaku w swojej ofercie ma także chleb bezglutenowy.
– Serdecznie zapraszam po pyszności do popołudniowej kawy, jak i po słodkości na wyjątkowe okazje. A o tym, co dobrego u nas słychać, informujemy na bieżąco na Facebook’u oraz Instagramie. Do zobaczenia w Poczcie Smaku – zaprasza Marta Wirska.
Cukiernia i pracownia cukiernicza Poczta Smaku
ul. Jana Pawła II 30, Pabianice
godziny otwarcia:
od poniedziałku do piątku, w godzinach
od 9.00 do 17.00
soboty i niedziele
od godz. 10.00 do 13.00
kontakt:
tel. 694 – 030 – 026
email: pocztasmaku.info@gmail.com