Masz smaka na gołąbki, schab po cygańsku, tradycyjnego mielonego lub tego z pieczarką? A może to właśnie dziś naszła Cię ochota na szpinakowe naleśniki, pierogi lub sajgonki w domowym zaciszu? Idylla poleca się w kilku odsłonach, a w każdej z nich pyszne jedzenie to podstawa kuchni Bogusławy Kardas.
Choć Idylla w naszym mieście znana jest od lat, od września zaprasza w zupełnie nowej odsłonie. Zmieniła się tu nie tylko karta menu, ale także godziny i dni otwarcia.
– Od połowy września serwujemy obiady, ale także śniadania, lunche i przystawki – mówi właścicielka restauracji Idylla. – W naszej karcie do wybory są trzy warianty śniadaniowe, które podajemy do godz. 12.00. To m.in. jajecznica z chipsem z boczku, twarożek ze szczypiorkiem, tosty z serem podawane z jajkami sadzonymi i kolorową sałatką.
Od teraz w menu Idylli znajdziemy także m.in. wołowego burgera, ciabattę z grillowanym kurczakiem, jak i tę w wersji vege, naleśniki zarówno wytrawne, jak i na słodko, trzy rodzaje sałat, danie dla dzieci oraz desery.

To, co także uległo zmianie to dni i godziny otwarcia. Idylla serwuje swoje dania od poniedziałku do piątku w godzinach od 12.00 do 21.00, a także w niedziele.
– Klienci mówili nam, że brakuje restauracji z obiadami, która jest czynna dłużej niż do godz. 17.00. Że miło byłoby zjeść ciepły posiłek u nas na miejscu np. po powrocie z pracy. A my słuchamy podpowiedzi naszych klientów. Dlatego już dziś zapraszamy do Idylli, która czynna jest do godzin wieczornych oraz w niedzielę – dodaje pani Bogusława.
Domowe obiady i tradycyjne smaki
Idealne dla tych, którzy cenią polską kuchnię. Codziennie w ofercie znajduje się inny zestaw dnia. To m.in. klasyczne zupy, takie jak rosół z makaronem, pieczarkowa, kapuśniak z kiszonej kapusty, tradycyjna zalewajka oraz – dla smakoszy – czernina. Drugie dania to np. wątróbka drobiowa z cebulką, ziemniakami i surówką, schabowy w tradycyjnej odsłonie z ziemniakami i surówką oraz kluski śląskie z gulaszem węgierskim i kapustą zasmażaną. Nie brakuje tu także dań sezonowych, takich jak knedle z truskawkami, śliwkami czy jabłkiem i młodej kapustki.
Warto wiedzieć, że za dwudaniowy, sycący obiad zapłacimy w Idylli 28 zł, a każdego dnia czekają na nas dwa zestawy obiadowe do wyboru.
A już w najbliższą środę w Idylli serwowana będzie wspomniana czernina, która powstaje tu według tradycyjnych receptur kuchni polskiej. Idylla to jedno z niewielu miejsc w regionie, które przyrządza tę zupę.
– Gastronomią zajmujemy się od 10 lat, a Idylla to miejsce, w którym gotują same kobiety – mówi Bogusława Kardas, właścicielka Idylli. – Zanim otworzyłyśmy się przy ul. 20 Stycznia, nasze dania obiadowe, garmażeryjne, jak i menu okolicznościowe powstawały na ul. Narutowicza w dawnym Siódmym Niebie.
Domowa kuchnia bez gotowania
– Garmaż to jedna z trzech dziedzin gastronomii, w której się specjalizujemy – mówi Bogusława Kardas, właścicielka i szefowa kuchni Idylli. – Nasze wyroby trafiają aż do 12 sklepów w Łodzi, co świadczy o tym, że proponowane przez nas dania po prostu smakują. Cieszy mnie to ogromnie, że klienci doceniają nasze gotowanie.
W ladzie Idylli każdego dnia znajdziemy propozycje dań mięsnych, wegetariańskich, jak i na słodko. To m.in. ryba po grecku, kotlety schabowe i mielone w kilku odsłonach, szpinakowe naleśniki, roladki z piersi kurczaka z fetą i brokułem, racuszki z filetem i warzywami, kotlety z brokułu i kalafiora, sałatki jak np. meksykańska czy z gyrosem, spaghetti bolognese naleśniki na słodko czy racuchy z jabłkiem. W ofercie Idylli są także wiejskie wędliny, kiełbasy, pasztety i kaszanka.
– I kluska w niemalże każdej postaci – dodaje pani Bogusława. – Kluska na polskim talerzu po prostu musi być. Kluski uwielbiamy wszyscy, a nasi klienci w szczególności. Dlatego mamy m.in. kopytka, kluski śląskie, pierogi, kluski na parze.
Na specjalne okazje, czyli Idylla również od święta
– W naszym lokalu przy ul. 20 Stycznia wyprawiamy przyjęcia okolicznościowe takie, jak z okazji Pierwszej Okazji Świętej, chrzciny, jubileusze zawodowe, urodziny czy rocznice ślubu. Klienci, którzy decydują się na organizację swojej uroczystości właśnie u nas, mają do wyboru kilka opcji tzw. talerzyka – mówi Bogusława Kardas. – W tym roku mamy jeszcze kilka wolnych terminów na imprezy okolicznościowe, na przyszły, z wyjątkiem weekendów komunijnych także.
Co ciekawe, menu Idylli, w tym np. blachę ulubionego ciasta, możemy zamówić także na uroczystości i spotkania towarzyskie do naszego domu czy ogrodu.
– Od lat realizujemy cateringi wyjazdowe, nie tylko w domach u klientów, ale także w firmach. Jest to zarówno menu z naszej oferty, także dania świąteczne, ale również jesteśmy otwarte na propozycje klientów. Jeśli chcecie Państwo zaskoczyć swoich gości pysznym menu, bez spędzenia długich godzin w kuchni, jesteśmy do dyspozycji. A już dziś zapraszam na nasze obiadki, nie tylko na miejscu, ale także z dowozem.
Codzienne menu obiadowe dostępne jest na fanpage’u Idylli.
Restauracja i obiady domowe Idylla
ul. 20 Stycznia 60, Pabianice
czynne:
od poniedziałku do piątku w godz. od 9.00 do 21.00
niedziele w godz. od 11.00 do 19.00
kontakt:
zamówienia telefoniczne 501 184 721
email: idylla55@gmail.com
mniam!
Bleeeeee🤮