Strona główna Styl życia Od kuchni Amore pomidory w restauracji Presto

Amore pomidory w restauracji Presto

0

Czy odwiedzaliście już Presto po metamorfozie? Czeka tu na was nie tylko nowa ekipa, ale również ciekawszy wystrój i sezonowe menu.

Presto w Pabianicach mieści się przy ul. Bugaj 59 (wejście od Grota Roweckiego). Wybór miejsca nie jest przypadkowy. Restauracja zlokalizowana w wolno stojącym domu pozwala nie tylko na organizację letniego ogródka, ale przede wszystkim na montaż pieca do pizzy opalanego drewnem, charakterystycznego dla wszystkich lokali sieci Presto.

– Aromat drewna i wyższa temperatura sprawiają, że pizza jest bardziej chrupiąca i lepiej smakuje – mówi Ewa Roszczyk, nowa współwłaścicielka. – Piec wpływa na jakość jedzenia, ale również na klimat w restauracji, która kilka miesięcy temu przeszła małą rewolucję w aranżacji. Nadal odnajdziemy tu elementy charakterystycznie dla Presto, takie jak naturalna cegła, bielone ściany czy żeliwne meble, ale teraz wnętrze stało się bardziej ciepłe i przytulne dzięki fototapetom z włoskimi widokami, odpowiedniemu oświetleniu i dekoracjom.

Zupełnie innego charakteru nabrała również druga, kameralna sala. Motywem przewodnim wystroju jest winiarnia. Zdjęcia starych beczek, stojaki z winem, wygodne kanapy – idealne miejsce na zorganizowanie niewielkiej imprezy w gronie rodziny lub przyjaciół.

Mówimy Presto, myślimy oczywiście o pizzy z pieca opalanego drewnem. Menu restauracji podzielone jest na dwie części. W pierwszej znalazły się klasyki, z niezastąpioną Capricciosą na czele (duża kosztuje 22 zł). Podstawowe pizze dostępne są w dwóch rozmiarach, ale goście do wyboru mają też Specjalności Presto (32 cm).

– Różni je ciasto przygotowywane z włoskiej mąki według tradycyjnego przepisu oraz dodatki, takie jak mozzarella di bufala, szynka parmeńska czy bresaola – wyjaśnia Ewa Roszczyk. Te pizze przywodzą na myśl włoskie wakacje.

Ich podstawą jest wyjątkowo cienkie i chrupiące ciasto, a do tego kompozycje takie, jak ostre włoskie salami i chilli, ser pleśniowy i gruszka czy krewetki i kalmary. Na uwagę zasługuje również pizza według przepisu Wolfganga Pucka, której nie zjemy w innych lokalach.

– Ciasto, krem koperkowy, wędzony łosoś i kawior nakładane po piecu. Choć nie jest to klasyczne włoskie połączenie, smakuje wyśmienicie – dodaje właścicielka.

Na pizzach nie kończy się menu Presto. Równie dużą popularnością cieszą się makarony, a do wyboru są również przystawki, sałatki, dania główne i desery.

– Ponieważ regularnie odwiedzają nas stali klienci, z myślą o nich przygotowujemy też menu tematyczne – mówi Pani Ewa. – Obecnie w Presto królują pomidory i papryka. Na dobry początek krem paprykowo-pomidorowy z mozzarellą, zielonym pesto i ziołowymi grzankami. Dla fanów makaronów pappardelle z ostrym salami, pieczoną papryką i cukinią, zaś dla miłośników pizzy – połączenie sosu pomidorowego, mozzarelli, pieczonej papryki, salami i ricotty.

Na razie wszyscy w Presto trzymają kciuki za piękną pogodę, ale powoli przygotowują się już do jesieni.

– Od pierwszych chłodniejszych dni będziemy rozgrzewać gości napojami pachnącymi miodem, imbirem i korzennymi przyprawami, a w październiku zapraszamy na wielkie święto makaronów – dodaje pani Ewa. – Zachęcam do polubienia naszego fanpage’a, gdzie na bieżąco informujemy o tym, co u nas słychać.

Presto Pizzeria Pabianice
ul. Bugaj 59
95-200 Pabianice
godziny otwarcia:
pon. – czw. 12.00 – 22.00
pt. – sob. 12.00 – 23.00
niedz. 12.00 – 22.00
kontakt:
tel. 721 252 654 lub 42 230 92 80
email: pabianice@pizzeriapresto.pl

REKLAMA