Strona główna Dzieje się Zobacz, jak gotują najlepsi

Zobacz, jak gotują najlepsi

1

Ogólnopolski konkurs kulinarny w Pabianicach już w tę sobotę! 

19 sierpnia nasze miasto stanie się kulinarną stolicą Polski. W Hotelu Fabryka Wełny rywalizować będą najlepsi, profesjonalni kucharze z całego kraju. Ich pomysły na gęsinę oceniać będzie znamienite jury złożone ze znanych i lubianych Szefów Kuchni.

„Gęsina nie tylko na Św. Marcina” to ogólnopolski, autorski konkurs kulinarny skierowany
do profesjonalnych kucharzy i organizowany przez zespół Hotelu Fabryka Wełny pod przewodnictwem Szefa Kuchni Wiesława Bobera. Konkurs stanowi wyjątkową okazja do zobaczenia w akcji zawodowych kucharzy, pracujących z gęsiną – nieco zapomnianym, polskim dobrem narodowym.

– Gęsina jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Hodowla gęsi w Polsce rozpoczęła się już w XVII wieku – mówi organizator konkursu Wiesław Bober. – Mimo faktu, że obecnie jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie, to stosunkowo rzadko gości ona na polskich stołach. Chcielibyśmy to zmienić.

Sposobem na popularyzację gęsiny jest organizacja konkursu kulinarnego. Jest to również doskonała okazja do wypromowania utalentowanych kucharzy z całej Polski. W szranki staną przedstawiciele restauracji m.in. z: Warszawy, Łodzi czy Katowic.

Swoje reprezentacje będą miały także Pabianice, za sprawą Restauracji Zielona Górka oraz Restauracji Wzorcownia by Wiesław Bober

Zmagania kucharzy oceniać będzie śmietanka polskich Szefów Kuchni. W składzie jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego znaleźli się m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa czy Jean Bos.

Honorowy patronat nad wydarzeniem objęli Marszałek Województwa Łódzkiego, Prezydent Miasta Pabianice oraz Starosta Powiatu Pabianickiego.

Ogólnopolski Festiwal Kulinarny „Gęsina nie tylko na Św. Marcina” odbędzie się 19 sierpnia 2017 w Restauracji Przędzalnia Hotelu Fabryka Wełny w godzinach od 10.00 do 16.00. Wstęp dla mieszkańców Pabianic oraz miłośników sztuki kulinarnej jest bezpłatny.

Lista uczestników:

Hotel Holiday Inn – Dąbrowa Górnicza

  1. Damian Broda
  2. Sebastian GuziurFilharmonia Smaku – Łódź ul. Pabianicka

    1. Kamil Skrok
    2. Jakub Włodarczyk

    Restauracja Zielona Górka – Pabianice

    1. Dawid Pluta
    2. Jędrzej Lewandowski

    Hotel Centrum / Restauracja Warszawska – Sosnowiec

    1. Bartłomiej Kornacki
    2. Przemysław Gościniak

    Hotel Jan Sander w Rąbieniu

    1. Adam Kowalski
    2. Jarosław Komala

    Restauracja The Piano – Bytom

    1. Mariusz Roch
    2. Łukasz Grabowski

    Zielnik Bistro – Katowice

    1. Sebastian Stellwag
    2. Martyna Rusin

    Kredens Smaku – Catering Dietetyczny – Suwałki

    1. Urszula Ruszewska
    2. Edyta Gulan

    Restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober – Fabryka Wełny Hotel & Spa – Pabianice.

    1. Tomasz Woźniak
    2. Robert Biernacki

    Restauracja „ Inny Wymiar „ Warszawa

    1. Jakub Botta
    2. Artur Sułkowski

    Hotel Tobaco Łódź – Restauracja u Kretschmera

    1. Aneta Wiśniewska
    2. Tomasz Moszyński

    Restauracja Drukarnia Mińska 65 – Warszawa

    1. Marcin Molik
    2. Patryk Robak

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo ciekawe, że Wzorcownia na krótko przed rozpoczęciem konkursu bierze w nim udział. Myślę, że to nie do końca fair play, że organizator konkursu wystawia swoją ekipę do udziału w nim. Zobaczymy jak będzie wyglądać „pudło”, bo jeśli znajdzie się na którymś z miejsc ekipa Wiesia to cały konkurs głęboko straci na wiarygodności. Ale ponoć to normalne……