W pubie „Zielona Górka“ na Zielonej Górce robi się coraz ciekawiej!

Znane pabianiczanom miejsce spotkań od wtorku serwuje wyjątkowe lunche w porze obiadowej. Krótkie menu, świeże produkty i różnorodność potraw zapewnia doświadczony i ceniony w mieście Szef Kuchni Dawid Pluta. Jego kulinarny talent będzie napędzał lunchowe menu „Zielonej Górki“.

„Carte du jour – Menu dégustation“ to autorskie pokazowe dania zaserwowane w lokalu przez Dawida w pierwszy weekend marca. Kuchnia jest z pozoru prosta, ale każda potrawa wyróżnia się czymś wyjątkowym. Policzek wieprzowy z pęczakiem i boczkiem „podkręcany“ jest smakiem wina prosseco oraz parmezanem. Śledź w śmietanie podany jest z aromatycznym puree truflowym. Sałatę z buraka i konfitowanych karczochów serwuje się z pleśniowym kozim serem. Pomysłów na zaskakujące smaki jest dużo więcej i każda potrawa będzie miała swój charakterystyczny „twist“.

– Lunch to taki lepszy obiad, tylko że w Warszawie (śmiech). Ale dlaczego nie zrobić go w Pabianicach? Menu będzie zmieniało się regularnie, co tydzień lub dwa – wyjaśnia architekt Jędrzej Lewandowski, właściciel Zielonej Górki. – Nasza kuchnia jest zaskakująca, ale przede wszystkim smaczna i odwołująca się do klasyki. Nie stawiamy sobie ograniczeń, a Szef Kuchni Dawid ma pełną dowolność w kreowaniu dań. Jedzenie będzie tak różnorodne jak Goście, którzy nas odwiedzają. Każdego dnia zjemy zupę, dania mięsne, wegetariańskie i bezglutenowe. W piątki zaserwujemy rybę. Stawiamy na potrawy europejskie ale zaskoczymy Was też  kulinarnymi wieczorami tematycznymi! – dodaje.

 

Tak wyglądało pierwsze menu Lunch Baru Zielonej Górki:

1. Ciabatta z grillowaną białą kiełbasą, Chrupka sałata, Boczniak, Sos chrzanowy
2. Policzek wieprzowy w sosie na bazie prosecco, Pęczak z boczkiem, Słodka pieczarka
3. Sałata z kaszy bulgur z grillowanymi warzywami, Hummus, Grzanka
4. Burak pieczony, Karczoch pieczony, Ser kozi, Chrupka sałata, Balsamico, Grzanka
5. Tatar wołowy,  Ogórek konserwowy, Kurka, Cebula
6. Śledź w zalewie śmietanowo-majonezowej z czerwoną cebulą i gałką muszkatołową na puree truflowym.

Warto podkreślić, że „Zielona Górka“ sąsiaduje z parkiem i już niebawem będziemy mogli znów cieszyć się posiłkami na świeżym powietrzu. Tradycja spotkań pod gołym niebem w otoczeniu drzew na Zielonej Górce sięga początku XX wieku, kiedy mieścił się tam tzw. „Zielony Ogród“. Lunch Bar ma być miejscem, w którym można szybko zjeść lub spotkać się za dnia na jedzeniu, herbacie czy kawie. Wszystko w centrum miasta, ale w cichym i ładnym otoczeniu przy dobrej, nastrojowej muzyce. Na zewnątrz i w środku lokalu. Z łatwym dojazdem i miejscem do parkowania.

– Mieszkańcy Pabianic spotykali się kiedyś na Zielonej towarzysko i cieszyli życiem. Chwile te upamiętniają jedynie dwie zachowane pocztówki z okresu przed I Wojną Światową. Ich repliki, dzięki uprzejmości Muzeum Miasta Pabianic, znajdują się w naszym klubie. Zielona Górka to idealne miejsce aby kontynuować tradycję Zielonego Ogrodu. Spotykajmy się częściej, na żywo – zachęca Jędrzej.

Specjalnie na życzenie Szefa Kuchni Dawida powstały ceramiczne naczynia podkreślające wyjątkowość serwowanych przez niego potraw. Ich charakter nawiązuje do pomysłu na proste, ale eleganckie dania. Każdy talerz jest niepowtarzalny, podobnie jak serwowane na nim jedzenie. Wszystkie naczynia wykonane zostały ręcznie w pabianickiej pracowni garncarskiej Hopi House.

Szef Kuchni

– Nasza kuchnia jest od teraz bardzo różnorodna. Sposób podania tych samych potraw będzie zmieniał się nawet jednego dnia. Najważniejsze jest, aby za każdym razem  zjeść dobrze i sprawić przyjemność wszystkim zmysłom. Od samego początku istnienia „Zielonej Górki“ zależy nam na wysokiej jakości podawanego jedzenia i tego się trzymamy. Najważniejszy jest wyraźny smak. – zapewnia Jędrzej.

 

Lunch Bar będzie funkcjonował od wtorku do soboty od godziny 13:00 do 18:00. W późne weekendowe wieczory serwowane potrawy przybiorą formę „tapas“, czyli mniejszych przekąsek. Dzięki temu Goście będą mieli okazję spróbować kilku dań i odnaleźć swoje ulubione smaki. Zamiast zjeść jedną dużą porcję możemy spróbować kilku różnych rzeczy. Znane z dotychczasowego menu włoskie pizze i makarony zjemy w każdą niedzielę od godziny 16:00 oraz po 18:00 w ciągu tygodnia.

„Zielona Górka“ działa już 1,5 roku i nieustannie rozwija swoją ofertę. Dotychczas pabianiczanie mieli już okazję wysłuchać kilkunastu koncertów jazzowych, bluesowych i rockowych wewnątrz lokalu i na świeżym powietrzu. Lokal serwuje własny browar „Zielona Górka“ warzony na górskiej wodzie w Cysterskim Browarze w Szczyrzycu. Pierwsza partia goryczkowego piwa „LILA AIPA“ zniknęła w ciągu miesiąca, a obecnie na wiosnę przygotowywane jest piwo pszeniczne. Jego premiera będzie miała miejsce na początku kwietnia. W pogodne dni na Zielonej Górce rozpalane są ogniska, przy których można ogrzać się i miło spędzić czas. Niebawem w lokalu powstanie oferta dla posiadaczy Karty Pabianiczanina.

 

Lunch Bar w „Zielonej Górce“ to kolejny pomysł na wzbogacenie kulturalnego i towarzyskiego życia Pabianiczan. Smaczne i oryginalne jedzenie w eleganckim wydaniu. Na szybko i na wolno,  na zewnątrz i w środku. Jak zapewniają właściciele – zawsze smaczne i przystępne cenowo.

 

Kontakt:

„Zielona Górka“
95-200 Pabianice
Zielona 8
www.zielonagorka.com
Fanpage na Facebook’u
tel. 604519999

Godziny otwarcia:

Poniedziałek – zamknięte
Wtorek – 13:00 – 23:00 ( Lunch Bar 13:00-18:00)
Środa – 13:00 – 23:00 ( Lunch Bar 13:00-18:00)
Czwartek – od 13:00( Lunch Bar 13:00-22:00)
Piątek – od 13:00 ( Lunch Bar 13:00-00:00)
Sobota – od 13:00 ( Lunch Bar 13:00-00:00)
Niedziela –  16:00 – 22:00

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Art promocyjny, dobrze ze podpisane xd