12 kucharskich duetów starło się w hotelu Fabryka Wełny podczas konkursu kulinarnego – „Gęsina nie tylko na świętego Marcina”.

Jak wskazuje nazwa tegorocznej edycji, tematem głównym wszystkich dan było mięso z gęsi. Do Pabianic przyjechały reprezentacje restauracji z całej Polski. Nasze miasto reprezentowali: Tomasz Wożniak i Robert Biernacki z Wzorcowni oraz Dawid Pluta i Jędrzej Lewandowski z Zielonej Górki.

Niestety, okazało się, że godzina na przyrządzenie gęsiny to zdecydowanie za mało. Tak stwierdzili sami jurorzy, dla których mięsa z serwowanych dań były zdecydowanie zbyt twarde.

A dania były wymyślne. Nasz duet z Zielonej Górki otrzymał wyróżnienie za Gęsi Udziec faszerowany modrą kapustą i gęsią wątróbką na kaszy pęczak duszonej z rydzami i serem bursztyn z gęstym sosem na bazie porto, miodu i świeżego tymianku.

– Kasza jest wyśmienita – podsumował Robert Sowa z jury.

Drugi nasz duet przygotował pierś z gęsi z patte z gęsiej wątróbki, bobem, kurkami, tapioką, sosem kminkowym  i czarnuszką. W tym przypadku mięso było również zbyt twarde.

Popisowe danie kucharzy z Wzorcowni

W składzie jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego znaleźli się m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa czy Jean Bos.

Zwycięzcami zostali Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Restauracji Warszawska w Sosnowcu.

Na podium znaleźli się również:
Mariusz Roch i Łukasz Grabowski z The Piano z Bytomia oraz
Kamil Skrok i Jakub Włodarczyk z łódzkiej Filharmonia Smaku .

REKLAMA
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments